Skrev bok om uppväxten i sekten: "Jag var alltid rädd"

I Linnéa Kulings självbiografiska ljudbok "Knutbyflickan" får vi följa vardagen i Knutbyförsamlingen berättad ur ett barns perspektiv.

Linnéa Kuling släppte i oktober sin självbiografiska bok "Knutbyflickan" som skildrar Knutby Filadelfiaförsamling ur ett barns ögon.

Linnéa Kuling släppte i oktober sin självbiografiska bok "Knutbyflickan" som skildrar Knutby Filadelfiaförsamling ur ett barns ögon.

Foto: Rodrigo Soto/Storytel

Kultur2020-11-02 07:00

Hon växte upp i Knutby, inom den gemenskap som i dag kallas Knutbysekten. I mitten av oktober släpptes Linnéa Kulings självbiografiska ljudbok och genom barnets ögon får vi följa församlingen och den innersta krets som omgav Kristi brud.

– Man får följa mitt femåriga jag och hur jag såg världen då fram till jag var 21, säger Linnéa Kuling.

Minnena från barndomen är många och starka.

– Jag tror det beror på att jag hela tiden försökte läsa av personerna i omgivningen. Idag minns jag inte alls detaljer lika bra, berättar Linnéa Kuling, som tror att den psykiska pressen förstärkte minnena.

– Jag var alltid rädd och jag har förstått att jobbiga minnen sätter sig djupare.

År 2016 lämnade hon församlingen och det samhälle som varit hennes hem i 17 år. Under arbetet med boken har hon bearbetat händelserna.

– Jag behövde skriva för att kunna sluta tänka på det. Och jag ville inte allt som hänt skulle glömmas bort. Har man inte skrivit ner eller dokumenterat så finns det liksom inte.

Kort efter att hon hade börjat skriva ner sin berättelse började hon också att gå i terapi. Men terapeuten förstod inte det hon varit med om. Så hon började skriva på ett sätt så att han skulle förstå och inför varje samtal skickade hon nya texter. 

Arbetet med boken har inte varit någon lätt process.

– Första gångerna var det tungt att läsa igenom den. Då kunde jag få ångest.

Men för varje omskrivning av manuset gick det lättare och idag är händelserna inte lika jobbiga längre. Bokarbete och terapi gick hand i hand.

– När man ser det på papper ser man hur sjukt det är och hur fel allt som hände var. Innan kände jag mig dum, hur kunde jag tro på allt det här? Att skriva hjälpte mig att förstå mig själv.

Nu hoppas Linnéa Kuling att även andra ska förstå henne.

– Generellt finns det för lite förståelse för människor som inte tänker som en själv. Folk ska läsa boken och se att människor som gör konstiga val inte behöver vara konstiga. Och om man läser texten kanske man lättare kan hjälpa barn i liknande situation. Det finns många vuxna som kunde ha sett hur jag och de andra barnen hade det.

Att läsa in boken som ljudbok blev en sista och avslutande del i processen.

– Det hjälpte mig att känna att jag ägde min historia, att jag tog makten över min bakgrund och uppväxt, säger Linnéa Kuling.

Boken finns som e-bok och ljudbok hos strömningstjänsten Storytel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!