Birgitta Englin blev styrelseordförande för Gottsunda Dans & Teater (GDT) 2020. På det senaste årsmötet 6 maj i år omvaldes hon. Strax efter lämnade hon plötsligt uppdraget, samtidigt som vice ordförande AnnaLena Åberg hoppade av sin post.
Enligt uppgifter till UNT var det kritik från delar av personalen som fick Birgitta Englin att hoppa av ordförandeskapet och i stället fortsätta som adjungerad styrelseledamot. Englins arbetsuppgifter består nu huvudsakligen av att säkra teaterns långsiktiga finansiering.
Tidigare hade hon också personalansvar för cheferna på teatern. På den punkten har det skurit sig med vissa personer, enligt UNT:s uppgifter.
Teaterchefen America Vera-Zavala kom till teatern hösten 2021. Tidigare leddes den av tre personer med varsitt ansvarsområde. När America Vera-Zavala inledde sitt arbete var två av dem sjukskrivna.
Enligt vad UNT inhämtat handlade det om stress och utbrändhet, där Birgitta Englins agerande och ledarskap av flera källor nämns som en av faktorerna. Ytterligare en nyckelperson, som nu har lämnat teatern, sjukskrevs på halvtid hösten 2022.
Några av UNT:s uppgiftslämnare understryker att arbetsmiljöproblemen på GDT inte enbart kan kopplas till Birgitta Englins ledarskap. Flera av dem pekar också på att ambitioner och krav långt ifrån alltid rimmat med resurserna.
Karen Monie, pedagogisk verksamhetsledare och medlem av ledningsgruppen på GDT, avfärdar uppgifterna om att Birgitta Englins ledarskap skulle vara ett problem.
– Gottsunda Dans & Teater är och har alltid varit en liten arbetsplats som med begränsade resurser gör otroligt mycket. Det är huvudanledningen till arbetsmiljöproblemen som jag ser det. Jag har jobbat nära Birgitta Englin och ser henne som en drivande person som är mån om verksamheten, framförallt den pedagogiska. Jag beklagar att hon nu klivit av, säger Karen Monie.
UNT har också talat med nyvalda styrelseledamoten Maria Trost, som poängterar att flera i personalen varit trygga med Birgitta Englins ledarskap och haft stort förtroende för henne.
Samtidigt återkommer Englins namn när andra personer med insyn i verksamheten ombeds kommentera arbetsmiljön.
– Hennes ledarstil har definitivt bidragit till att teatern blivit en arbetsplats med grava psykosociala arbetsmiljöproblem, säger en tidigare anställd.
Birgitta Englin blev 2005 chef för Riksteatern efter många år som skådespelare och regissör vid bland annat Uppsala stadsteater, Stockholms stadsteater och Dramaten.
Hon lämnade Riksteatern 2013, ett beslut som enligt Sveriges Radios Kulturnytt föregicks av en förtroendekris. I en medarbetarundersökning 2012 framgick att personalen mådde dåligt och att förtroendet för ledningen var lågt, rapporterade flera olika nyhetsmedier.
En av UNT:s källor hävdar att Birgitta Englin som regissör kunde ha en tuff attityd mot skådespelare och att hon behandlat medarbetare på Riksteatern och Gottsunda Dans & Teater på liknande sätt.
– Hon kan uttrycka sig så att medarbetare känner att de inte presterat tillräckligt – oavsett hur bra det gått, säger en uppgiftslämnare.
Som ordförande i GDT:s styrelse låg Englin bakom chefsrekryteringen av America Vera-Zavala när det tredelade ledarskapet för GDT skrotades 2021.
I slutet av maj i år sjukskrevs America Vera-Zavala, en sjukskrivning som nu förlängts en bit in i augusti. Därefter väntar en månads tjänstledighet eftersom hon i höst ska gästspela på Dramaten. I hennes frånvaro leds den dagliga verksamheten av producenten Kerstin Hellsing och Karen Monie.
America Vera-Zavala vill själv inte kommentera orsaken till långtidssjukskrivningen, men enligt UNT:s källor handlar det även i hennes fall om stress och utbrändhet, främst orsakad av den press som Englin uppges sätta på medarbetarna.
När Englin plötsligt lämnade ordförandeposten i maj kunde en ny ordförande inte utses direkt. För det krävs ett extrainsatt årsmöte. I stället blev den nyvalde styrelseledamoten Henrik Brändén vice ordförande. Hans uppdrag är nu att leda styrelsearbetet och överta personalansvaret för teaterns ledning fram till det extra årsmöte som hålls i höst.
Ligger det något i kritiken mot Birgitta Englin ledarskap?
– Jag är helt ny i styrelsen och kan inte säga något om det som varit. Det hela exploderade i mitt knä i maj. Birgitta Englin hade jag inte ens träffat före årsmötet. Till mig har hon sagt att kritiken innehåller rena felaktigheter. Samtidigt kunde jag inte undgå att se att relationen var aningen spänd mellan America och Birgitta på årsmötet, säger Brändén.
Har du fått någon förklaring till att Birgitta Englin hoppade av kort efter årsmötet?
– Jag har fått en förklaring från henne, men den uppfattade jag som att hon gav till oss i styrelsen. Jag tänker inte sprida den till resten av världen.
Ser du Birgitta Englin som en tillgång för Gottsunda Dans & Teater?
– Hon har gjort en mycket viktig insats i arbetet med att få till stånd det avtal som vi har med Uppsala kommun. Det ger oss en långsiktig trygghet i finansieringen. Jag fokuserar helst på människors förtjänster och är nog inte rätt person att uttala mig om hennes brister.
Hur ser du på möjligheterna att både Birgitta Englin och America Vera-Zavala blir kvar i GDT:s organisation på sikt?
– Det kommer förstås att bli en utmaning. Friktionen borde ändå bli mindre nu när Birgitta inte längre är ordförande och därmed inte har personalansvar.
Henrik Brändén har nu inlett enskilda samtal med medarbetarna på GDT för att skaffa sig en bild av läget. Det är ett led i arbetet med att genomlysa rutiner och processer på teatern. I det arbetet är styrelsen, medarbetare, skyddsombud och även det regionala skyddsombudet från fackförbundet Scen & Film delaktiga.
– Jag hoppas och tror att det kan leda till något bra, säger Kerstin Hellsing, lokalt skyddsombud.
Enligt henne har ingen medarbetarundersökning genomförts på senare år. Till saken hör att GDT är en liten arbetsplats med just nu ett halvdussin fast anställda medarbetare.
UNT har flera gånger erbjudit Birgitta Englin att kommentera uppgifterna och bemöta anklagelserna. Hon har valt att inte medverka och skriver i ett mejl att hon inte vill "hantera vare sig kritik eller anklagelser i media".