Scenhösten gör entré för skoleleverna: "Stor utmaning"

Hösten är helt klart här och med den också teater för skolelever i Uppsala och ute på landsbygden. Flera ensembler bjuder upp till lekfull scenkonst om allvarliga ämnen som mörker, rädslor och flykt.

Stadsteaterns skolföreställning "Sandslottet" riktar sig till barn i förskoleklass och år ett.

Stadsteaterns skolföreställning "Sandslottet" riktar sig till barn i förskoleklass och år ett.

Foto: Johan Björnsrud och Maria Lilja

Kultur2022-09-21 07:00

Uppsala stadsteater har inspirerats av Kafkas "Slottet" i sin nyskrivna pjäs "Sandslottet". Den riktar sig till barn i förskoleklass och år ett. Föreställningen utspelar sig inne i en sorts labyrint och vill väcka frågor om regler och sätt att lära sig saker på. Barnen får lära känna Eli som träffar en kontrollant, en brevbärare och rektorskan som alla är mycket noga med att följa reglerna.

undefined
Stadsteaterns skolföreställning "Sandslottet" riktar sig till barn i förskoleklass och år ett.

Men ibland är det svårt att förstå varför de ska följas. De regler som finns för en vanlig teatersalong löser teaterensemblen upp, och de byter spelplats flera gånger under föreställningen då även barnpubliken reser sig och följer med. 

– Det är en stor utmaning. Vad förstår man av teaterkonventioner när man är sex år?  Vi har haft provpublik sedan repetitionernas andra vecka och stundtals har det varit mer som en rockkonsert! Men vi kalibrerar vårt sätt att berätta historien utifrån publiken. De här barnen har sett extremt lite eller ingen teater alls på grund av covid, bara det är en omställning för dem. Att börja skolan är också en stor omställning i deras liv, säger Emil Brulin, regissör.

undefined
Petra Brylander, vd och chef för Uppsala stadsteater säger att teater för skolelever är en fråga om demokrati.

Teaterchefen Petra Brylander säger att teater är en fråga om demokrati.

– Om inte jag hade fått se teater i skolan i Gällivare där jag växte upp, så hade jag inte förstått att det fanns. Föreställningar via skolan gör att det inte spelar någon roll vilken kulturell bakgrund du har. Teater främjar samarbete, samtal mellan människor och kontakt med det som är på insidan av människan, säger hon.

undefined
"Sweet sixteen" är en skolföreställning som spelas i gymnasiers klassrum.

För gymnasieungdomar sätter Stadsteatern upp klassrumsföreställningen "Sweet sixteen" av den nederländske dramatikern Casper Vandeputte. En pjäs om självmord och om samtalen efteråt med premiär på Celsiusskolan. 

Den Lilla teatern riktar sig till barn mellan noll och tolv år. Under 2022 gör de en förstudie med stöd från bland annat Kulturrådet och Uppsala kommun. Syftet är att stärka kulturen i skolor på landsbygden. I höst får Tuna, Skuttunge, Järlåsa och Vattholmas bygdegårdar teaterbesök dit skolelever bjuds in. 

undefined
Manne Af Klintberg spelar i skolföreställningen "Lille store Chagall", en pjäs om konstnären Marc Chagall och vad en flykt vara.

Det är bland andra Manne af Klintberg som intar scenen med föreställingen "Lille store Chagall" om konstnären Marc Chagalls uppväxt i Vitryssland och tankar om flykt, förföljelse, kulturella likheter och olikheter.

– En del av barnkonventionen säger att alla ska ha rätt till kultur. Om man arbetar med barnkultur märker man direkt att det går rakt in hos dem. I förstudien gör vi en inventering av alla lokaler i närheten av skolorna på landsbygden. Man ska kunna ta sig till en lokal från skolan genom att cykla eller gå, säger P-A Strand, verksamhetsledare Den lilla teatern.

Teatern administrerar även skolföreställningen "Oj, nu blev jag lite blyg", om att våga ta plats och göra sin röst hörd. 

På Gottsunda dans och teater visas föreställningen "Svart svart svart" för skolelever. Den är skapad av koreografen Melody Sheikh, tillsammans med dansarna och handlar om rädslor. Föreställningen har vuxit ur samtal med barngrupper, utifrån barnens tankar och perspektiv.

– Vi har just nu ett glapp i Uppsalaregionen vad det gäller dans som scenkonst för barn, vi har fått pengar från Kulturrådet för att stärka den. Dansen är fri för tolkning och publiken kan skapa sig egna världar. Men alla kanske inte upplever det lika, säger Melody Sheikh.

Föreställningen ges även i Knivsta och Östhammar.

Föreställningsdatum

Uppsala stadsteater:

"Sandslottet" spelas på scenen Ettan för skolklasser från 23/9–3/11, för allmänheten 2–3/11.

"Sweet sixteen", cirka 40 föreställningar för gymnasieskolor i Uppsala och spelas för allmänheten på plats i stadsteatern 3–4/11.

Den lilla teatern:

"Oj, nu blev jag lite blyg" ges för abonnerande skolor 9–11/11.

"Lille store Chagall" turnerar runt till bygdegårdar samt spelas för allmänheten 1/10.

"Svart svart svart" spelas bland annat på Scenen i Knivsta 3/12.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!