Hur man än mäter är Uppsala internationella kortfilmfestival i särklass störst. Under fjolårets filmfest i oktober kunde 13 554 besökare räknas in, varav drygt hälften var gratisbesök eftersom visningar för barn och unga har fri entré. Dessutom sågs visningar under andra delar av året av 2 180 personer i festivalens regi.
Det ekonomiska stödet uppgick i fjol till 2,7 miljoner kronor. De tre största bidragsgivarna var Uppsala kommun (852 000 kr), Svenska Filminstitutet (700 000 kr) och Region Uppsala (300 000 kr). Dessutom utgick ett särskilt covidstöd från Filminstitutet på 515 000 kr.
Betydligt mindre är Uppsala internationella litteraturfestival, som arrangeras i slutet av mars. Det offentliga stödet uppgår till 400 000 kr, där Uppsala kommun och Kulturrådet vanligen står för hälften var. Alla författarsamtal är gratis och antalet besökare brukar ligga på runt 600.
Uppsala internationella gitarrfestival arrangeras i oktober, men varumärket används också används för konserter under andra delar av året. I fjol kom totalt cirka 3 500 besökare. Till de flesta konserter såldes biljetter, men det förekom också gratisevenemang med 800–900 personer.
Utöver det har festivalen verksamhet riktad mot barn och unga. 30 stipendiater från Kulturskolan i Uppsala bjöds in till fjolårets festival, lika många barn och ungdomar deltog i musiklägret "Skapa musik tillsammans". Dessutom görs varje år en skolturné som i fjol nådde 2 200 barn i Uppsala län.
Det offentliga stödet kom från Uppsala kommun (690 000 kr), Region Uppsala (310 000 kr) och Kulturrådet (400 000 kr).
Uppsala Reggaefestival hade under sina två dagar i juli i fjol totalt 6 114 besökare. Av dem köpte 3 603 sina biljetter, resten var gratisbesökare. Stödet uppgick till 275 000 kr, varav 175 000 från Uppsala kommun och 100 000 från kulturrådet.
Uppsala kommun stödjer alla dessa fyra festivaler i form av projekt- eller verksamhetsbidrag. För Linda Eskilsson är det självklart att festivalerna får bidrag av kulturnämnden.
– Festivalerna är viktiga för Uppsala och bidrar till att göra staden attraktiv. De skiljer sig åt i storlek och innehåll, men tillsammans står de för en tydlig bredd plus att de är välbesökta, säger hon.
Att bidragsnivåerna varierar beror i grunden på att arrangörerna sökt olika belopp, enligt Linda Eskilsson. Kortfilmfestivalen och gitarrfestivalen får mest, vilket hänger ihop med att de även bedriver verksamhet utanför festivaldagarna.
Inför 2023 nekades gitarrfestivalen flerårigt verksamhetsstöd. Den fick nöja sig med 715 000 kr i verksamhetsbidrag, vilket är 400 000 kr lägre än summan som söktes.
– Det är ändå ett stort belopp plus att gitarrfestivalen också får bidrag från annat håll. Vi är försiktiga med att bevilja flerårigt stöd för att undvika att stora belopp binds upp, säger Linda Eskilsson.
Gitarrfestivalens grundare Klaus Pontvik hade gärna sett ett treårigt stöd.
– Självklart vore det önskvärt med mer långsiktighet för att veta vad vi har att röra sig med några år framåt. Men så här fungerar det i det fria kulturlivet – man får söka årliga bidrag, säger han.
Att festivalen får 400 000 kronor mindre än önskat bidrar till att jubileumsupplagan i höst inte blir fyra dagar lång, som ursprungsplanen var. I stället blir den en dag kortare.