Ödesdagen närmar sig för ifrågasatt maratonprojekt

Det slutgiltiga dokumentet är inskickat. Nu går Uppsala in på upploppet i kampen om att bli Europeisk kulturhuvudstad 2029. Den 6 december kommer expertjuryns dom.

Europeisk kulturhuvudstad 2029? Den 6 december kommer beskedet för Uppsala.

Europeisk kulturhuvudstad 2029? Den 6 december kommer beskedet för Uppsala.

Foto: Adam Wrafter

Kultur2024-11-07 11:00

Nyheten i korthet

  • Uppsala har lämnat in sitt slutgiltiga dokument i kampen om att bli Europeisk kulturhuvudstad 2029. Beslutet kommer att fattas 6 december.
  • Uppsala har arbetat på att förtydliga kopplingen mellan stadens kulturhuvudstadsprojekt och Europa, samt konkretiserat den kulturprocess som kommunen vill initiera.
  • Kritiker har uttryckt oro över projektets finansiering, och Uppsala planerar att inleda en dialog med Kulturrådet och kulturdepartementet om statligt stöd om de utses till kulturhuvudstad.

I februari gick Uppsala och Kiruna vidare till slutfasen av processen. Sedan dess har Uppsalas projektgrupp ägnat sig åt att komplettera och konkretisera sin inledande ansökan, eller bidbook som termen lyder.

Resultatet har blivit ett 100-sidigt dokument, som nu ska bedömas av expertjuryn inför avgörandet om mindre än en månad.

– Under våren ägnade vi det mesta av tiden åt att analysera den återkoppling vi fick från juryn på första versionen av vår bidbook, säger Patric Kiraly, programchef, och spindel i nätet för Uppsalas ansökan.

Utifrån expertpanelens synpunkter och egna reflektioner har arbetet med att formulera en slutgiltig bidbook fortsatt under sommaren och hösten.

En av de tydligaste rekommendationerna handlar om att kopplingen mellan Uppsalas kulturhuvudstadsprojekt och Europa behöver förtydligas.

– Den delen av vi utvecklat kraftigt, inte minst hur vi ska jobba aktivt med europeiska nätverk och djupare gå in i samarbeten med andra städer, säger Kiraly.

En annan punkt där mer tydlighet önskas rör den så kallade kulturprocess som kommunen vill få till stånd. Den processen beskriver hur kulturens kraft kan användas för att skapa delaktighet och engagemang för att nå ett mer hållbart samhälle.

– I den första ansökan beskrev vi medvetet en kulturprocess, inte specifika kulturprogram. Vi tyckte att det var för tidigt att vara konkreta. Den delen har vi nu utvecklat. I dag har vi cirka 200 partners direkt involverade i projektet.

undefined
Blir det som Patric Kiraly hoppas utses Uppsala tillsammans med Lublin i Polen till Europeisk kulturhuvudstad 2029.

Det innebär att Uppsala nu kan presentera utkast till ett tjugotal enskilda projekt som ska genomföras 2029 eller gärna tidigare. Ett av dem, med arbetsnamnet "Village", handlar om att UKK tillsammans med partners ska utveckla Vaksala torg i den riktning som beskrevs i UNT nyligen.

– Mer kultur, fler barer och restauranger, en scen, mer liv och rörelse etcetera är visionen som vi vet att vi delar med många andra Uppsalabor, säger Kiraly.

En annan programpunkt handlar om stadens kulturarv – fast med en twist. 

– Under den rubriken ska aktörer som Uppsala reggaefestival, Uppsala loves hiphop, Galleri Wildstyle och Biotopia utforska hur den samtida, urbana kulturen kan lyftas som ett kulturarv på ett sätt som inte gjorts tidigare.

Patric Kiraly betonar också att Uppsala har en bra grund att stå på när det gäller kulturens kraft.

– Det räcker med att nämna Kulturnatten, Allt ljus på Uppsala och sista april-firandet.

undefined
Patric Kiraly leder arbetet med att formulera Uppsalas ansökan som ska leda till utmärkelsen Europeisk kulturhuvudstad 2029.

Att kulturhuvudstadsprojektet är en vattendelare i Uppsalapolitiken är ingen hemlighet. Kritikerna menar att finansieringen är oklar. När statsbudgeten presenterades i september gavs inget besked i frågan. I stället meddelade regeringen kortfattat att den avser att återkomma angående behovet av statliga insatser inför 2029.

– De senaste signalerna vi fått är att statens stöd på totalt 110 miljoner inte ska betalas ut från 2025, utan först från 2027 och under ytterligare två år. Om vi vinner kommer vi omgående att inleda en nära dialog med Kulturrådet och kulturdepartementet, säger Patric Kiraly.

undefined
Lublin gick segrande ur striden när ett antal polska städer kämpade om att utses till Europeisk kulturhuvudstad 2029.
undefined
I likhet med Uppsala har Lublin en äldre stadskärna. Antalet invånare är cirka 325 000.
undefined
Lublin är en stad med medeltida anor. Här finns gott om äldre byggnader.

För en tid sedan kom besked om att även polska Lublin kommer att vara kulturhuvudstad 2029, då Polen och Sverige är värdländer. Lublin har visserligen 100 000 fler invånare än Uppsala, ändå påminner städerna om varandra med många äldre byggnader och en historisk stadskärna.

Att det skulle tala för Kiruna tror inte Patric Kiraly.

– Nej, det här handlar om vilken ansökan som är starkast – vår eller Kirunas.

Kulturhuvudstadsåret

Initiativet att utse en kulturhuvudstad i Europa togs av EU 1985. Numera får två till tre städer utmärkelsen varje år.

Stockholm (1998) och Umeå (2014) har tidigare varit kulturhuvudstäder.

Syftet är att lyfta fram kulturell mångfald och öka gemenskapen i Europa. Den utsedda staden ska också få möjlighet att visa upp och utveckla sitt kulturliv. 

Inför 2029 var enbart Uppsala och Kiruna intresserade. Den 6 december kommer beskedet om vilken stad som vinner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!