Dörrar står på glänt till de övergivna biosalongerna. I den gamla Filmstadens lokaler på Västa Ågatan är stolarna borta, men ur mörkret går spåren efter filmvisningarna att urskilja. Nu ska det bli kulturhus för hela slanten.
– Det känns väldigt bra. Att vi har fått en plats här känns ju som att en stor vikt har lättat, säger Benjamin Pinto, ordförande för Ungdomens hus.
Han och Linda Eskilsson, ordförande för kulturnämnden (MP) visar runt i Filmstadens gamla lokaler. Beslutet att ungdomarna får flytta in i den 1 700 kvadratmeter stora kåken på Västra Ågatan klubbade kommunstyrelsen under onsdagen.
Benjamin Pinto var en av dem som föreslog flytten. När föreningens egna lokaler på Svartbäcksgatan började brinna den fjärde oktober såg kommunen nämligen lösningen i Boländerna. Men dit ville inte ungdomarna.
De ansåg att lokalen måste vara belägen centralt i Uppsala, annars fallerar föreningen helt. Den bygger nämligen på spontanitet och låga trösklar, enligt Benjamin Pinto. Att kommunen nu gett grönt ljus för inflytt är ett glädjebesked, men också på tiden, tycker han.
– Det har varit blivit väldigt uppdelat och svårt för unga att engagera sig nu när vi varit utan lokal. Här kommer det dessutom bli lättare att dra hit nya ungdomar, eftersom det är ännu mer centralt och lite fräschare lokaler. Kanske skrämde de gamla bort folk lite. Det var lite svårt att förstå var allting låg där, säger Benjamin Pinto.
Lokalen på Svartbäcksgatan var omkring 800 kvadratmeter och rymde bland annat replokaler och en skejtramp, något som kanske kan byggas även här. Men för Ungdomens hus kan finliret med skejtramp och annat vänta. Det viktigaste är att få flytta in, tycker Benjamin Pinto.
Enligt Linda Eskilsson lär den officiella inflytten ske under 2026, men i väntan på det är planen att ordna pop up-arrangemang. Det skulle kunna vara kafé, en konstutställning, spelning – eller en filmvisning.
Nu ska kommunen se över vilka behov Ungdomens hus har för att kunna färdigställa ritningar. Föreningen ska få avskilda lokaler, men också tillgång till gemensamma utrymmen som fler kulturverksamheter kan dela på. Kanske kan en danslokal och scen vara något flera kan nyttja, menar Linda Eskilsson.
För fler än bara ungdomar ska det bli i huset.
– Vår dröm är att kunna ha verksamheter för äldre på dagtid och yngre och vuxna på kvällarna, säger Linda Eskilsson.
Att kombinera generationer kan bli en styrka för huset, fortsätter hon. Det skulle kunna göra att det används dygnets alla timmar.
Benjamin Pinto berättar att Ungdomens hus är positiva till att dela på lokalerna, även med äldre. Det finns något väldigt positivt i att samla kulturverksamheter under samma tak, enligt honom.
– Men för att vi ska behålla grunden i vår förening, att vara självbestämmande, måste det få ske på våra villkor. Vi vill att det blir tydligt vilka lokaler som är våra och vilka som ska delas, men för den sakens skull vill vi inte bli intryckta ensamma i ett hörn.
Namnet på det nya kulturhuset kan bli "Tryckeriet", efter Almqvist och Wiksell Tryckeri som bedrevs i huset efter 1892–1974.