Reginateatern är Uppsala kommuns gästspelsscen och sorterar under kulturförvaltningens avdelning för Konst och kulturarv, där Helena Westin är chef.
Hon fick under hösten 2022 signaler om gnissel på Regina. Enligt uppgifter till UNT ska det ha handlat om flera incidenter där meningsskiljaktigheter mellan medarbetare och teaterchefen Olle Starlander kommit upp till ytan. Efter årsskiftet genomförde Helena Westin därför enskilda samtal med personalen för att skapa sig en uppfattning om hur det står till med arbetsmiljön.
Enligt henne är den bild som medarbetarna tecknar samstämmig, däremot finns det olika åsikter om hur illa läget är. Oavsett allvarets grad menar hon att grunden till den uppkomna situationen står att finna i några faktorer som gör teatern till en speciell arbetsplats.
– För det första är ingen kväll den andra lika, varje gästspel är unikt. För det andra är det inget 8–5-jobb med hela arbetsgruppen samlad. Det här ställer krav på att alla har klart för sig vad som ska göras och att kommunikationen fungerar. Den tredje faktorn handlar om det nya läge som uppstått efter pandemin, säger hon.
Den sistnämnda punkten rör publikens förändrade beteende sedan de sista restriktionerna hävdes 2022. Helena Westin menar att det blivit mer oförutsägbart vilka evenemang som förmår locka publik. Akter som alltid brukar dra folk gör det plötsligt inte. Det har blivit svårt att se något mönster, vilket skapat viss osäkerhet.
– Därför behöver både affärsmodellen och det kulturpolitiska uppdraget ses över i en utredning. I den kommer vi också att fråga uppdragsgivaren, det vill säga kulturnämnden, vad den vill med Reginateatern, säger Helena Westin.
Vad kan utredningen leda till?
– Det vill jag inte föregripa, men det finns förstås olika sätt att driva en scen som Regina på. Dagens modell är svårmanövrerad, så det vore bra att se över den och utreda alternativa sätt.
Handlar det också om oenighet mellan teaterchefen Olle Starlander och medarbetarna?
– Det är en del av det hela, men jag vill inte lämna ut någon enskild medarbetare. Just nu jobbar vi med både ledarskap och medarbetarskap i gruppen.
Enligt vad UNT inhämtat finns det i arbetsgruppen på Regina kritiska åsikter om Olle Starlanders ledarskap. Det ska handla om nya strukturer och arbetsformer som lät bra när de presenterades men som inte visat sig fungera fullt ut.
Samtidigt är bilden splittrad. Å ena sidan hörs åsikter om att Regina är på väg åt rätt håll och att det blivit bättre under våren, å andra sidan finns medarbetare som säger sig sakna fullt förtroende för chefen.
Att arbetsmiljöfrågor hamnat i fokus tycker Olle Starlander inte är förvånande.
– Nej, vi har genomfört ett stort förändringsarbete när det gäller organisation och arbetssätt sedan jag blev chef 2021. Då är det naturligt att arbetsmiljö- och personalfrågor ventileras, säger han.
Samtidigt har din chef tagit initiativ till enskilda samtal med hela personalgruppen, en åtgärdsplan rullar och kommunens HR-avdelning är inkopplad. Tyder inte det på gnissel?
– Visst, men det är inte värre än i andra verksamheter jag varit i. Det är något som pågår på alla arbetsplatser där det görs förändringar. Då är det ofrånkomligt med gnissel och motsättningar.
Vägen framåt styrs av den åtgärdsplan som Olle Starlander och kommunens HR-avdelning tagit fram, i vilken medarbetarna ska medverka.