Premiär för helt ny festival i kulturkvarteret

I helgen har en splitter ny festival premiär, ”Kultis” i Walmstedtska kulturkvarteret. En kulturfestival för alla, och som hyllar ungt skapande.

Festivalgruppen bakom "Kultis". Från vänster, Maria Nilsson, Nito Vega (konstnär och projektledare för Rusmus), Danny Wattin (författare), Elisabeth Bucht (Barnens Åhus) och Sofie Stenberg (konstnär).

Festivalgruppen bakom "Kultis". Från vänster, Maria Nilsson, Nito Vega (konstnär och projektledare för Rusmus), Danny Wattin (författare), Elisabeth Bucht (Barnens Åhus) och Sofie Stenberg (konstnär).

Foto: Rebecca Mariana Bengtsson

Kultur2022-05-18 16:00

Fröet till festivalen såddes mitt under smällkalla vintern. 

– Det började med julmarknaden vi hade i början av december. Det var årets vackraste vinterdag, men också den kallaste. Det blev så himla bra, så vi var några här i huset som tyckte att det skulle vara roligt om det hände något på våren också, säger Maria Nilsson, samordnare på Walmstedtska kulturkvarteret. 

En annan anledning är att man vill göra kvarteret mer synligt för Uppsalaborna. 

– Vi vill visa att det finns en massa intressanta verksamheter här. Sen är det också lite nystart efter pandemin. Och särskilt ungdomar har haft en tuff tid de senaste åren, de har blivit snuvade på möjligheter. 

Festivalen pågår i två dagar, 21–22 maj, och programmet är matigt. Det kommer att vara aktiviteter i alla hus på gården och även på flotten i ån, där man bland annat kan gå i "lästerapi" genom att få träffa Doktor Danny Wattin (författare) för att få "den ordinerade läsning just du behöver". Därtill kan man få prova på att skriva dramatik för scen, se utställningar, mingla bland bokbord, kolla in dansuppvisning av Begüm Serra och mycket mer. 

Det kommer även in gästspel från andra scener: på kvällstid lördag blir det Poetry Slam, som vanligen håller till på Reginateatern, och på söndagen gästar delar av ensemblen från stadsteaterpjäsen "Bra där!".

Festivalen har fritt inträde, och arrangören hoppas på bra tillströmning. 

– Vi hoppas att det här ska bli en årligen återkommande festival.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!