På spaning efter själen: "Det finns behov av det här"

Hur vi vill leva, hur ser vi på själen och varför mår vi dåligt? Det är några av de frågor som tas upp i samtalsserien "På spaning efter själen".

Gänget bakom föreläsningsserien och podden "På spaning efter själen". Från vänster: Mikael Kurkiala, Camilla von Below, Kerstin Dillmar, Harry Moilanen och Karin Hedvall.

Gänget bakom föreläsningsserien och podden "På spaning efter själen". Från vänster: Mikael Kurkiala, Camilla von Below, Kerstin Dillmar, Harry Moilanen och Karin Hedvall.

Foto: Andreas Gejke

Kultur2021-03-21 18:08

Tidigt förra året drog föreläsnings- och samtalsserien "På spaning efter själen" igång på stadsbiblioteket i Uppsala. Existentiella kriser och meningen med livet skulle avhandlas utifrån olika perspektiv. Mallasalen med sina 100 platser var fullsatt.

– Det var fullsmockat så vi förstod att det fanns ett behov av de här samtalen, säger Karin Hedvall, producent på Bibliotek Uppsala.

Redan efter ett par evenemang fick de pausa, men i och med pandemin har frågorna blivit än mer aktuella och sedan mitten av mars är de igång igen. Denna gång digitalt.

– Det är jätteroligt för då finns föreläsningarna kvar, säger Karin Hedvall.

Projektet är ett samarbete mellan Bibliotek Uppsala, S:t Lukas psykoterapimottagning och Uppsala Domkyrka. Arrangerar gör en idégrupp som genom olika yrkesbakgrund har erfarenhet av att arbeta med och samtala om livskriser och existentiella frågor.

Fyra föredrag ligger på bibliotekets hemsida just nu och under våren och hösten släpps fler. De är förinspelade och textade för att kvaliteten ska bli så bra som möjligt. Men en stor del av upplevelsen är också frågorna efter en föreläsning. Som ett bot mot det planeras digitala samtal under våren, det första hålls den sjätte april.

Antropologen och författaren Mikael Kurkialas föreläsning handlar om själens villkor i en sekulariserad samtid. Kerstin Dillmar, som länge arbetade som sjukhuspräst, pratar om vilket språk vi har för lidandet och hur språket kan vara en väg ut ur det. Johan Eriksson, filosof och psykoanalytiker, samtalar med Mikael Kurkiala om varför det är så svårt att definiera själen. Och Camilla von Below, psykolog och psykoterapeut på S:t Lukas psykoterapimottagning, föreläser om depression och hur man tar sig igenom det psykiska lidandet.

– Man kan bygga en slags människoomsorg genom att mötas såhär och dela erfarenheter. Man ser gemenskapen i att andra människor tänker som en själv eller har känt som en själv. Det är bra att känna att man inte är ensam, säger Camilla von Below och ser det som ett sätt att låta den psykologiska kunskapen nå utanför terapirummet.

Inom projektet ryms också en podcast med samma namn. Där samtalar arrangörerna utifrån ett tema och ett citat från samtiden.

– Psykologi handlar så mycket om det individuella perspektivet. För mig innebär podden att möta de bredare perspektiven, säger Camilla von Below.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!