Ösigt med Esters musikverksamheter

Ösigt både på och nedanför scenen på Grand  under tisdagsförmiddagen när Esters orkester spelar.
Ösigt både på och nedanför scenen på Grand under tisdagsförmiddagen när Esters orkester spelar.

Kulturveckan är i full gång i Uppsala. Det var fullsatt, musikglatt och dansvänligt på Grand.

Kultur 12 november 2019 17:04

Trängseln är stor i foajén på Grand denna gråmulna tisdagsmorgon av skolelever och grupper från dagliga verksamheter. Samordnaren för Kulturveckan, Karin Hedvall far omkring för att ordna med extra klappstolar. Alla ska få plats!  Det ska bli konsert med två band från Esters musikverksamheter, ett populärt och återkommande inslag i Kulturveckan.

–  Måndagens invigning av kulturveckan med Jim Daniels (en av grupperna inom Esters musikverksamheter) var helt fantastisk. Det var fullt ös från början till slut, berättar Inana Selenius, fritidsledare på Grand.

 Då kommunalrådet Helena Hedman (L), ordförande i utbildningsnämnden och partiets ansvariga för "funkisfrågor", invigt evenemanget, drar Esters orkester i gång med ett par låtar av Paul Paljett. Några ur publiken får omedelbart danslust och börjar rocka loss på området nedanför scenen. Andra gungar med där de sitter.

Esters orkester fortsätter att plocka godbitar ur sin breda repertoar, från dansbandsmusik till punk. Det mesta är i stabil tvåtakt och publiken är  med på noterna.

–  Nu blir det Stoneslåtar, förkunnar Filip Backström i Phil´s Riders of the Storm när bandet tar plats på scenen. 

Esters musikverksam­heter drivs av Studie­förbundet vuxenskolan i Uppsala län. Organisationen startades 2007 och har idag cirka 100 deltagare fördelade på flera band och en kör. Verksamheten leds av Ted Dluzewski och han är själv med på scenen med sin gitarr.

Till tonerna av den avslutande låten  "You got me rocking now" reser sig allt fler för att dansa.

Det är 27:e året i rad som Uppsala kommun har Kulturveckan för, av och med människor med intellektuella funktionsnedsättningar. Till exempel ställer 20-årsjubilerande Teater Blanka ut bilder från sin verksamhet som omfattar flera teaterföreställningar och två långfilmer. Bilderna kan ses på Stadsbiblioteket.

–  De har smart nog placerats i rullstolshöjd. Jag vill också slå ett slag för konstprojektet "Rocka sockorna" på Konstforms butik och galleri. Som besökare där får man vara med och skapa ett konstverk som ska ställas ut på världsdagen för Downs syndrom, 21 mars 2020, säger Karin Hedvall.

–  De som vill skänka sockor till projektet kan lämna in dem på något av biblioteken i Uppsala.

På onsdag blir det disco och på torsdag medlemscafé för ungdomar i behov av särskilt stöd. På fredag blir det överraskningsbio här. Kulturveckan avslutas på Kulturoasen söndag 17 november.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa