Olika aspekter på smak på Museidagen

Tretton av Uppsalas museer ordnar särskilda visningar under söndagen. Det gemensamma temat är smak.

Kalvdans (nedan till vänster), gravad strömming och Upplandskubb, är några klassiska uppländska smaker som vi får höra mer om på några av Uppsalas museer under Museidagen på söndag.

Kalvdans (nedan till vänster), gravad strömming och Upplandskubb, är några klassiska uppländska smaker som vi får höra mer om på några av Uppsalas museer under Museidagen på söndag.

Foto: Staffan Claesson/Arkiv

Kultur2019-11-08 07:00

Vad är egentligen god smak när det gäller konst och hur smakade maten förr? Och hur är det egentligen med djurens smaklökar? Det är ett par av de frågor som vi kan få extra belysta under söndag 10 november om vi besöker något av Uppsalas museer.

Museidagen är ett årligt evenemang, specifikt för Uppsala, som stadens museer ordnar tillsammans.

 –  Vi har valt denna dag, fars dag, för vi tänker oss att flera generationer kan vilja uppleva något tillsammans just då, säger Katja Jahn, informatör på Upplandsmuseet och en i arbetsgruppen för Museidagen.

– Det är ett i Sverige ovanligt samarbete mellan flera museer med olika huvudmän.  Men vi har mycket gemensamt, vi är alla folkbildare. Vi hoppas på det här sättet locka nya grupper till museerna.

 Tretton Uppsalamuseer har skapar arrangemang på temat smak utifrån vad som funkar för var och en av dem. Evolutionsmuseet Zoologi tar upp hur djuren känner eller inte känner olika smaker, På Gustavianum ges föredrag om en smak av antiken, vin och mat. På Gamla Uppsala museum står uppdukat en buffé av vad vikingarna kan tänkas ha ätit och här ges också små smakprov.

I Tropiska växthuset triggas smaklökarna med blindtest av olika ätbarheter under en "smakverkstad"  och en särskild visning av välsmakande växter.

På Upplandsmuseet ska besökarna få lära sig mer om vilka matvanor upplänningarna hade förr och hur maten förvarades då det inte fanns kyl eller frys. Dessutom får alla prova på att kärna smör.

– Vi har gjort det på våra barnvisningar tidigare, men förstått att även vuxna tycker det är roligt, säger Katja Jahn. 

På Medicinhistoriska museet är det lukter och smaker i museets apotek och det blir ett föredrag om särskilt brännande smaker som senap, chili och wasabi.

Men begreppet smak kan också handla om estetik, hur vi upplever konst. I Bror Hjorths hus diskuteras bland annat om Bror Hjorth och smakpoliserna - konstnären var ibland i blåsväder med sin konst under sin samtid. På Uppsala konstmuseum  visas utställningen "The Non Human Animal" med fokus på smak och andra sinnesupplevelser.

På Biotopia och Pumphuset handlar det om återbruk och att minska matsvinn. Hur länge är maten god? 

Fredens hus visar i utställningen "Min kropp, min rätt" på osmakligheter som sexuella kränkningar.

Uppsala industriminnesförening bjuder helt enkelt på den väldoftande Uppsalaprodukten kaffe.

Samtliga Uppsalamuseer har fri entré under Museidagen.

Debatten runt "Näckens polska" har varit het  och många har tyckt att den representerade dålig smak. Numera är det en av Uppsalas landmärken.
Debatten runt "Näckens polska" har varit het och många har tyckt att den representerade dålig smak. Numera är det en av Uppsalas landmärken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!