Nya kulturdirektören: "Jag vill lämna något efter mig"

Kulturen är ett grundfundament i ett demokratiskt samhälle, säger regionens nya kulturdirektör Annika Eklund.

Annika Eklund har arbetat med kultur i olika former under hela sitt yrkesliv. Hon har bland annat varit manusförfattare till tv-serien "Vita lögner" och nu senast kulturchef i Lund.

Annika Eklund har arbetat med kultur i olika former under hela sitt yrkesliv. Hon har bland annat varit manusförfattare till tv-serien "Vita lögner" och nu senast kulturchef i Lund.

Foto: Sigrid Asker

Kultur2020-10-13 07:00

Efter den numera väletablerade "coronahälsningen", där man med största möjliga avstånd låter sina respektive armbågar nudda varandra, visar Annika Eklund in till ett mötesrum. Det har gått snart tre veckor sedan Region Uppsalas nya kulturdirektör tog plats i Regionens hus.

– Jag har fått ett mycket fint välkomnande av både regionen och de kulturaktörer jag har hunnit möta, säger hon.

Närmast kommer Annika Eklund från en tjänst som kulturchef i Lunds kommun. Det är i Skåne hon har sina rötter och planen är att veckopendla från Malmö, där hon bor med maken och yngste sonen. Hon har också en äldre son som studerar på KTH i Stockholm, honom gläds Annika Eklund åt att kunna träffa mer.

– Det här är ett spännande steg att ta som kvinna och mamma, att få äga sin egen tid. Jag tycker om att jobba mycket, vilket väl är en fördel, säger hon med ett skratt. 

Annika Eklund har varit kultursektorn trogen i hela sitt yrkesliv. Efter kulturvetarlinjen på Lunds universitet läste hon en författarutbildning. På meritlistan finns uppdrag som manusförfattare, bland annat till tv-serien "Vita lögner". De senaste åren har Annika Eklund dock verkat inom vad hon beskriver som "en klassisk byråkratroll", främst på kommunal nivå.

– Jag har erfarenhet från både mindre och större kommuner, vilket är en fördel i det här uppdraget. Det är helt olika förutsättningar i Uppsala och Älvkarleby. 

Att den pågående pandemin har påverkat kulturens förutsättningar överallt behöver knappt nämnas. Annika Eklund upplever att Uppsalas kulturliv har gjort en snabb resa mot att bli digitalt. 

– Jag hoppas att vi kommer att ta tillvara på det här upplägget även när det går att välkomna en större publik igen. Med två parallella system kan kulturen nå ut till fler. 

Det rimmar väl med vad Annika Eklund ser som sin främsta vision som kulturdirektör:

– Att möjliggöra för alla i regionen att uppleva och utöva kultur. Musik, dans och konst är djupt förankrade i vad det innebär att vara människa. De uttrycken fanns långt innan vi hade gränser mellan länder. Kulturen är ett grundfundament i ett demokratiskt samhälle, säger Annika Eklund.

Ett av de områden som Annika Eklund fått att bita i är den kritiserade omorganisationen på Wiks folkhögskola. Tillsammans med rektor Kristin Spolander har hon i uppdrag att utforma upplägg för de kurser som ska ges från hösten 2021. 

– Det kommer inte att bli som tidigare, men vi ska jobba med en inriktning framåt med fokus på kultur, hälsa, språk och natur, säger Annika Eklund.

Många före detta lärare och elever hade hellre sett att det fortsatte som tidigare. Vad tänker du om det?

– Jag är fullt informerad men kan inte kommentera saken.

Till områden där Annika Eklund vill se satsningar hör de kulturarv som finns runtom i regionen och offentlig konst i regionägda fastigheter. Hon nämner åter Wiks folkhögskola, som hon samma förmiddag har besökt för första gången.

– Det är ett fantastiskt fint område. Offentlig konst i samverkan med folkhögskoleutbildningarna skulle falla väl ut. En vision jag har, säger Annika Eklund och betonar att hon har för avsikt att stanna på sin tjänst i ett antal år. 

– I den här rollen behöver man etablera nätverk. De här frågorna tar tid att jobba med. Jag tycker det är viktigt att uppnå mål, bygga upp saker som finns kvar en längre tid. Jag vill lämna något efter mig, säger Annika Eklund.

Personligt

Familj: Gift med Göran, ansvarig utgivare på SVT, Love som går på KTH och William som går samhällsprogrammet på gymnasiet.

Lyssnar på: Greta van Fleet, Ghost, Bob Dylan, Anna Ternheim, Fleetwood Mac, Tom Petty, Lucinda Williams, ABBA, Söndagsintervjun P1, Serial, This American life. Går mycket på konserter och festivaler.

Läser: Renegater av Klas Östergren och Familjen av Johanna Bäckström Lerneby.

Tittar på: All dramatisk teater, dans och opera, konst, precis sett tv-serien Ratched.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!