Ny väggkonst i Gottsunda med miljötema

Verket "Jorden ska gå på fest hos solen" är under framväxt på en vägg vid Valthornsvägen i Gottsunda.

Verket "Jorden ska gå på fest hos solen" är under framväxt på en vägg vid Valthornsvägen i Gottsunda.

Foto: Anna Liljas

Kultur2019-10-04 11:00

– Målningen "Jorden ska gå på fest hos solen" handlar om kamp för miljön. Den ska föreställa finklädda människor som försöker med böner, riter och magi att hitta vatten. Det är inte så pessimistiskt som det låter, men visst finns med ett moment av undergångsstämning, säger Anna Liljas om sin bild som håller på att ta form på en vägg på Valthornsvägen i Uppsala.

Hon är den nionde konstnären som målar på just denna vägg, intill ateljéföreningen Konstjords lokal.

Anna Liljas är född och uppvuxen i Uppsala, men utbildad vid en konsthögskola i Chicago. Efter några år i USA flyttade hon tillbaka till Uppsala och är nu verksam här som konstnär och medlem i Uppsala konstnärsklubb.

Hon målar och tecknar mest, gärna figurativt. Hon beskriver själv sin konst som att den innehåller en sårbarhet och en kamp mot tiden.

  Motivet på väggen i Gottsunda hade hon egentligen tänkt ut för en mindre tavla.

 –  Men det är jättekul att få göra det på en hel vägg. Och det är en så rolig idé, att vi är stafettkonstnärer för den här platsen, säger hon.

Hon berättar att Gottsundabor som passerar ofta kommer och prata med henne medan hon jobbar och att de säger vad de tycker.

–  Hittills har de varit snälla, men om någon tycker att det är fult så får man väl ta det också. Men jag har hört att de här väggmålningarna är poppis i området.

Men att motivet byts ut om ett halvår då, hur känns det?

–  Jag tycker man kan känna sig fri i det, att det är lättare att ta ut svängarna om verket är förgängligt. Arbetet med det dokumenteras ju dessutom och verket lever kvar på det sättet.

Den 19 oktober invigs verket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!