– Jag tror inte folk förstår hur stor roll hästen spelat för mänskligheten, säger Charlotte Borgerud, historiker och doktorand på Uppsala universitet.
Hennes nya bok, "Hästen och människan – en fyratusenårig historia", vänder sig inte bara till den hästintresserade, utan snarare till den historieintresserade. Enligt Charlotte Borgerud är hästen nämligen en avgörande pusselbit för att förstå det moderna samhällets framväxt. Hästen har varit till nytta på såväl slagfältet som på åkern, men det stannar inte där.
– Med hjälp av hästar kunde vi skicka meddelanden mellan stora avstånd. Exempelvis hade de gamla perserna ett avancerat postsystem där hästar användes för att skicka brev via poststationer.
Ryttarfolket spred också religioner, språk och uppfinningar mycket snabbare än i till exempel Amerika, där man inte hade hästar, menar Charlotte Borgerud.
I boken diskuteras tre vägskäl: hästens roll på slagfältet, hästens roll i jordbruket, samt hästens nutida roll inom sport och fritid. Men Charlotte Borgerud går också in på vilken roll hästen kan få för vårt samhälle i framtiden – inom sjukvården. Forskning visar att umgänge med djur kan förbättra livskvaliteten samtidigt som det ger en rad andra positiva effekter för sinnet, menar hon.
– Sedan slutet av andra världskriget ser vi hur hästen allt oftare börjar användas som ridterapi för att rehabilitera krigsskada. Användandet av terapihästar kan minska behovet av medicin för de som har schizofreni och studier har visat att umgänget med hästar hjälp personer att bearbeta trauma och övergrepp, men också exempelvis autism och talsvårigheter.
Hästens känslosamma natur är också en avgörande faktor till att människan kunnat kommunicera så bra med den genom åren. Inom kulturen spelar hästar ofta en stor roll som kompanjon till såväl cowboyen Lucky Luke, superhjälten Fantomen och såklart vår alldeles egna Pippi Långstrump.
– I studier har man sett att hästar inte bara kan läsa av humöret på andra hästar, utan också människor utifrån våra ansiktsuttryck. Hästar vill kommunicera med oss som mottagliga för deras kommunikation. Det är därför vi kunnat tämja hästen så bra – vi är också ett socialt flockdjur.