De restaurerar Faderns fönster

Klättra 24 meter upp i luften för att nå din arbetsplats? För gänget som jobbar med fönstren i Domkyrkan är det ingen stor grej.

Anna Smokowska och Justina Justina Korchut från Restoria stenkonservering rengör och konserverar kalkstenen.

Anna Smokowska och Justina Justina Korchut från Restoria stenkonservering rengör och konserverar kalkstenen.

Foto: Isak Olsson

Kultur2021-07-09 11:54

Prassel från en walkie talkie och dån från en ångluftstvätt möter oss när vi kommer upp på insidan av rosettfönstret. 

För att komma hit har vi behövt klättra på en 24 meter hög byggnadsställning, genom Uppsala Domkyrkas berömda orgel.

Det här är glasmålerikonservatorerna Amanda Sörhammars och Josefin Janssons dagliga arbetsplats. Just nu håller de på att montera skyddsglas, ett arbete som inte lämnar mycket utrymme för misstag. 

– Det gäller att planera noggrant, säger Amanda. 

Hon visar upp en ritning. Totalt 161 paneler ska monteras, och hon förklarar att varje del måste mätas för sig.

Glasmålningarna i fönstret monterades år 1891 av Svenska glasmåleriaktiebolaget. Redan 20 år därpå märkte man att glasen hade börjat blekna. För att undvika att glasmålningarna slits i framtiden, monterar man nu ett fönster längst ut som skyddar från väder, vind och smuts. 

– De historiska glasen kommer att monteras i en skyddad miljö som förhindrar att glasmålningarna bryts ner, säger Amanda. 

De nytillverkade skyddsfönstren är importerade från den spanska firman Vitralls Can Pinyonaire. Glaset är svagt bemålat och slumpat, det vill säga format. En process som sker i ugnen när glaset bränns. Man har också gjort en förenklad struktur med blylinjer i fönstren, allt för att fönstren ska se levande ut även från utsidan. 

När panelen är isatt ska den muras fast med naturligt hydrauliskt kalk från Frankrike. 

– Det är mer vattenavvisande än vanligt kalk, säger Andreas Asplund, från SBG byggen, som står för murandet – som sker med tandläkarverktyg. 

– Vi hittade inga andra verktyg som var tillräckligt små, säger han. 

Kalkstenen från Gotland, som glasen sitter i, håller på att rengöras och konserveras. Det arbetet sker på den yttre byggnadsställningen. Anna Smokowska och Justina Korchut från Restoria stenkonservering är utbildade konservatorer från Polen.

– Vi packar in stenen i ammoniumvätekarbonat, och så får det stå i två dagar. Sen använder vi en ångtvättmaskin och borstar, säger Anna Smokowska. 

I Uppsala domkyrka finns Sveriges första konserveringsateljé för glasmålningar. Konserveringsarbetet med fönstren påbörjades 2013 med Sonens fönster, som sitter ovanför Domkyrkans södra entré. Just nu jobbar man med Faderns fönster, och när det är arbetet är färdigställt ska man påbörja samma process med Andens fönster som vetter åt norr. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!