Uppsalas hedersmedalj till förra teaterchefen Petra Brylander

Uppsala stadsteaters tidigare vd och konstnärliga ledare, Petra Brylander tilldelas Uppsala kommuns hedersmedalj. Hon får den för att hon "satt Stadsteatern på den nationella kartan".

Nu är Petra Brylander vd och konstnärlig ledare för Malmö stadsteater, men höstens produktioner på Uppsala stadsteater är fortfarande hennes och senast såg hon "Jernbanan". "En del av mitt hjärta är på Kungsgatan i Uppsala" säger hon

Nu är Petra Brylander vd och konstnärlig ledare för Malmö stadsteater, men höstens produktioner på Uppsala stadsteater är fortfarande hennes och senast såg hon "Jernbanan". "En del av mitt hjärta är på Kungsgatan i Uppsala" säger hon

Foto: Adam Wrafter

Kultur2024-10-07 13:45

– Jag känner mig jätteglad och hedrad och rörd, säger Petra Brylander på telefon från Malmö stadsteater där hon sedan 1 juni i år är vd och konstnärlig ledare.

Under åren 2016 till 2024 var hon Uppsala stadsteaters vd och konstnärliga ledare och det är för det arbetet hon nu prisas med Uppsala kommuns hedersmedalj med motiveringen: "För att hon som teaterchef, skicklig skådespelare och konstnärlig ledare för Uppsala stadsteater satt teatern på den nationella kartan som en av Sveriges mest framgångsrika och ledande teatrar."

– Det jag och mina kolleger åstadkommit med mycket arbete och höga visioner är till exempel att starta sommarteaterverksamheten i Gottsunda. Vi har gjort om hela teaterns publika ytor för att skapa en miljö som ska kännas välkomnande för besökarna. Vi har utvecklat barn- och ungdomsverksamheten och samtidigt gjort konstnärligt framstående produktioner, säger Petra Brylander.

undefined
Petra Brylander var Uppsala stadsteaters vd och konstnärliga ledare från 2016 till och med maj i år. Nu tilldelas hon Uppsala kommuns hedersmedalj.

Det hon är allra mest stolt över är ändå medarbetarna.

– Jag är stolt över den konstnärligt framstående ensemble jag byggt över åren, säger hon.

När det gäller den största utmaningen under hennes år på Stadsteatern kommer svaret blixtsnabbt.

– Pandemin. Den var fruktansvärd. Jag sattes på prov som chef att leda människor i den svåra krisen. Det var jättetufft, det överskuggar allt, säger hon.

Vad är det då som gör att du har förmågan att "få med alla på tåget" som du säger?

– Jag har en styrka i att jag tror väldigt starkt på allas gemensamma kraft och en enorm tillit till att de som jobbar på teatern vill teaterns bästa. Jag har visioner, ett gott humör, är modig och norrbottenstjurig, jag ger inte upp, säger hon.

undefined
"Jag är mest stolt över den konstnärligt framstående ensemble jag byggt över åren på Uppsala stadsteater", säger Petra Brylander.

Tidigare i år tilldelades Petra Brylander även H.M. Konungens medalj av 8:e storleken i Serafimerordens band.

Handen på hjärtat, bryr du dig egentligen om medaljer?

– Det visste jag inte att jag skulle göra innan jag fick en, det fanns inte på världskartan. Jag hade ingen aning om att de hade koll på mitt ledarskap, det kunde jag inte föreställa mig, säger hon.

Kungamedaljen förvarar hon i ett skåp hemma, hon tar fram den och tittar på den ibland. Uppsala kommuns hedersmedalj får ligga sida vid sida med den.

– Jag måste se till att ha på mig bägge medaljerna någon gång. Det får bli vid något väldigt tjusigt tillfälle med frack och långklänning, säger Petra Brylander och hastar i väg till ett möte med sin företrädare på Malmö stadsteater.

Medaljerna delas ut under en ceremoni den 8 november i Uppsala slott.

Övriga hedersmedaljörer

Ulf Danielsson för att han som internationellt framstående forskare förenar forskning inom naturvetenskap med humaniora.
Armand Duplantis för att han med enastående idrottsprestationer tagit flera internationella guldmedaljer och slagit en lång rad världsrekord.
Inger Grotteblad för att hon visat att datakunskap och gaming inte är en åldersfråga och på olika sätt strävar efter att föra samman yngre och äldre inom gaming.
Nils-Erik Sparf för att han, utöver sina omfattande insatser på den nationella och internationella scenen, under lång tid bidragit till en stark musikscen i Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!