Föreningen Kulturhjältarna arrangerar årets lyktvandring i dagarna två. Anledningen är, enligt föreningens kassör Kent Wennman, att evenemanget har vuxit så mycket att det är svårt att anordna under ett enda tillfälle.
– Det har väl varit lite för välbesökt, får man erkänna. Med två dagar blir det en behagligare upplevelse både för besökare och alla medverkande och för att vi arrangörer inte ska knäckas av publiktrycket. Slingan vi går i skogen är knappt två kilometer så det är svårt att ha så många som cirka 5 000 personer som det kommit tidigare, då går en del av evenemangets tjusning och kvalitet förlorad, säger han.
I år kommer de att ha en räknare för att begränsa antalet personer till cirka 2 500 per dag, det går både att förköpa biljetter och att köpa vid entrén.
Ursprungligen anordnades festen av Waldorfskolan i Uppsala där Mikaelitiden är en av de fyra årstidshögtiderna tillsammans med jul, påsk och midsommar. Det som firas är godhetens seger över mörkrets makter. Men det är inte föreningen Kulturhjältarnas anledning till att anordna festen.
– Vi ärvde evenemanget från skolan, men vi är helt fria från ursprungstanken. Nu är det ett multikulturellt kulturevenemang utan annat budskap än att man ska må bra som besökare. Vi satsar särskilt på livemusik i år i Kulturoasen, säger Kent Wennman.
Kulturföreningen uppmanar besökare att för upplevelsens skull inte använda mobiltelefoner. Lyktor kommer att kunna köpas på plats.