Späckad vecka när Rasbo kultursatsar

Majgull Axelsson, Nisse Landgren, och två gånger Johan, en Ståhl och en Norberg. Fyra artistproffs som alla medverkar i Rasbo Kulturveckas breda program 9–18 augusti som i år firar 25 år.

Johan Zetterberg, regissör och skådespelare i Rasbo bygdespelare, hämtar rekvisita från förrådet.

Johan Zetterberg, regissör och skådespelare i Rasbo bygdespelare, hämtar rekvisita från förrådet.

Foto: Maria Larsdotter

Kultur2024-08-09 05:00

Nyheten i korthet

  • Rasbo Kulturvecka, som firar sitt 25-årsjubileum, kommer att äga rum mellan den 9 och 18 augusti, med framträdanden av kända artister som Majgull Axelsson och Nisse Landgren.
  • Programmet inkluderar en mängd olika aktiviteter, inklusive gratis händelser som barnteater och kyrkogårdsvandringar. Utställningar, musikframträdanden och lokala evenemang kommer också att erbjudas.
  • En av höjdpunkterna i veckan är Rasbo bygdespelares pjäs "Vården till eget minne".

– Vi har ett fylligt program som kan passa alla smaker, även programpunkter som inte kostar pengar, exempelvis barnteater och kyrkogårdsvandringar, vi har fyra medeltida kyrkor som är väl värda att besöka, säger Maria Ripenberg, ordförande i 25-åriga Rasbo kulturförening.

undefined
Författaren Majgull Axelsson gästar riddarsalen i Årby slott under Rasbo kulturvecka.
undefined
Ingrid Kytöharju, violin, Dag Björkling, violin, Helena Wahlund, viola, Katarina Lysell, cello och Per Björkling, kontrabas bjuder på Franz Schuberts stråkkvintett i C-dur i Tuna kyrka.
undefined
Trombonisten och sångaren Nils Landgren och gitarristen och producenten Johan Norberg spelar tillsammans under Rasbo kulturvecka i Rasbo kyrka.
undefined
Frilansjournalisten Viveca Ringmar har gjort en resa tillbaka till sin mammas barndom i filmen ”Tystare än vattnet, lägre än gräset”. Den visas i Stavby bio under kulturveckan.
undefined
Sångpiraterna, Anna-Karin Nytell Oldeberg och Anders ”Grosse” Grotherus, spelar "Musik för barn" i Rasbo församlingshem.

Förutom toppnamn som bland andra musikerna Nils Landgren och Johan Norberg, Uppsalamagikern Johan Ståhl och författaren Majgull Axelsson bjuds även Schuberts stråkkvintett i C-dur av medlemmar ur Gävle respektive Åbo symfoniorkestrar, där två av musikerna kommer från Rasbokil. UNT:s tidigare fotograf Sven-Olof Ahlgren visar utställningen "Fåglar i bild" i Rasbo församlingshem. 

– Det ska vara en blandning av internationella och nationella artister och lokala evenemang som kakkalas och bygdespel varje år, säger Maria Ripenberg.

Eldsjälarna bakom bygdespelet träffas och repeterar i Gåvsta gammelgård. Där på gårdstunet ges föreställningen "Vården till eget minne" under kulturveckan.

undefined
Jane Lövgren har varit drivande i ensemblen Rasbo bygdespelare sedan 1996, då allt startade. Hon har till och med komponerat en tecknad och sydd bonad där alla skådespelare genom tiderna finns avbildade genom hennes penna.
undefined
Bygdespel på gårdstunet vid Gåvsta Gammelgård under Rasbo kulturvecka 2023.

Jane Lövgren har varit drivande i ensemblen sedan 1996 då en grupp intresserade träffades för att sätta upp ett bygdespel om Rasbo med omnejd. Året därpå satte de upp sin första föreställning. 

– Jag var regissör, hade hand om rekvisita och mycket annat, i dag har jag lärt mig att delegera och agerar enbart sufflör, säger hon.

Pjäserna de sätter upp spelas under två år vardera. Margareta Abrahamsson Lundvall har varit aktör sedan 1997. 

– Det är roligt och uppskattas av bygden. Man får mycket tillbaka från publiken, det är lönen. Vi träffas en gång i veckan från 1 maj till och med veckan före premiären, då repeterar vi varje dag med genrep på onsdagen, säger Margareta Abrahamsson Lundvall.

Bygdespelen är skrivna av folklivsforskaren Karin Alinder. Hon hade sina rötter i Alundabygden där hon arbetade som lärare och där hennes farföräldrar levde och verkade. Hennes berättelser bygger på verkliga händelser med personer och miljöer som hon hämtat från kyrkböcker.

undefined
Johan Zetterberg, regissör och skådespelare i Rasbo bygdespelare, hämtar rekvisita från förrådet.

Johan Zetterberg regisserar den tolvhövdade ensemblen. Han var med i spelet redan som 13-åring och fick som en säger blodad tand och utbildade sig vidare vid Malmö teaterhögskola.

– Bygdespelet har lagt grunden och varit grymt viktigt för min skådespelarkarriär. Jag vill gärna utveckla spelet framöver och har flera idéer men det behöver jag ta med ensemblen först så jag håller dem för mig själv, säger han och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!