Kultur för unga lever tack vare eldsjälarna

Den som tror att hela kulturlivet gått ner för räkning under pandemin får tänka om. Stora delar av barn- och ungdomskulturen i Uppsala har lyckats hålla farten uppe, mycket tack vare eldsjälar i föreningslivet.

Mateja Kovacevic, Mireya Monserrat, Nanna Castillo och Elisabeth Bucht är drivande inom fyra av de organisationer som bidragit till att barn och unga kunnat fortsätta ägna sig åt kultur i olika former - trots pandemin.

Mateja Kovacevic, Mireya Monserrat, Nanna Castillo och Elisabeth Bucht är drivande inom fyra av de organisationer som bidragit till att barn och unga kunnat fortsätta ägna sig åt kultur i olika former - trots pandemin.

Foto: UNT/arkiv

Kultur2021-04-12 06:58

Stängda teatrar, museer, och konsertlokaler, stopp för körsång och dansbandskvällar – covid 19 har ställt till med mycket elände på kulturens område. Men samtidigt har föreningar, nätverk och organisationer runt om i Uppsala lyckats fortsatt med många av sina aktiviteter för barn och ungdomar – oavsett om inriktningen är dans, konst, musik, film eller något annat.

Barnens Å-hus, SyskonSKAP, Kulturparken och Gottsunda Dans & Teater (GDT) är fyra aktörer som lyckats anpassa sina verksamheter så att de fungerar trots omständigheterna.

Samverkan och samarbete är några av nycklarna. 

– Vi har utbytt erfarenheter och kommit varandra närmare under det senaste året. Det har betytt väldigt mycket, säger Nanna Castillo från Kulturparken med verksamhet i bland annat Gränby.

Ett exempel på samarbetet är utbytet mellan GDT och Kulturparken.

– Jag lånade ut ett par av tjejerna i en av mina dansgrupper och lät dem coacha lite yngre tjejer i Gränby. Det blev succé. Ögonen lyste på 12-åringarna när de fick gå i workshops ledda av 15-åriga tjejer som de kunde identifiera sig med. Och mina tjejer utvecklades också, de växte verkligen med uppgiften, berättar Mateja Kovacevic, danspedagog hos GDT.

Även konstnären och konstpedagogen Elisabeth Bucht, som sedan fyra år driver Barnens Å-hus i Kulturkvarteret Walmstedtska i centrum, lovordar det fördjupade samarbetet.

– Vi har ju gjort saker tillsammans även tidigare, men nu under pandemin har det känts avgörande för att man ska orka fortsätta. Känslan är att vi har kavlat upp ärmarna gemensamt under en period när det mesta har behövt planeras om, säger hon.

Bland annat har den traditionella lördagsverkstaden inte alltid gått att genomföra i de ordinarie lokalerna.

– Då har familjer i stället fått komma och hämta ut material som hör till veckans skapande aktivitet, berättar Elisabeth Bucht, som också varit flitig med att lägga ut instruktionsfilmer på Instagram för att inspirera barn och andra pedagoger.

Nyligen lades en lite längre film av ett annat slag ut på sociala medier – Barnkonventionsfilmen, skapad av deltagarna i Barnens Å-hus och Syskonskaps aktiviteter. Den animerade filmen med lerfigurer och teckningar utgår från artiklarna i FN:s barnkonvention. Även Kulturparkens deltagare har nyligen jobbat med barnkonventionen – med fokus på egentillverkade masker och rätten att vara sig själv.

Just att stärka barn och unga är en av de bärande idéerna bakom de fyra kulturaktörernas verksamhet.

– Mycket av det vi gör syns inte i sociala medier, utställningar eller föreställningar. Det är ett osynligt arbete som kan handla om att stanna kvar en stund efter en aktivitet och lyssna till någon kanske har det jobbigt och vill prata med en vuxen, säger Mireya Monserrat från SyskonSKAP med bas i Gottsunda och Stenhagen.

För att hålla i gång kulturverksamheten för barn och unga i pandemitider räcker det inte med eldsjälar som kan trolla med knäna. Aktiviteterna måste också finansieras.

– Att vi fick behålla stödet från Uppsala kommun trots att pandemin omkullkastade planeringen var mycket viktigt, säger Nanna Castillo.

Hon skulle ändå gärna se att kommunen blev ännu mer villig att samverka med föreningslivet än idag.

– Jag efterlyser också mer långsiktighet och en större vilja att bygga kulturverksamhet underifrån, säger hon.

Fyra kulturaktörer

Barnens Å-hus: Startades 2017 av Uppsala konstnärsklubb och drivs med stöd av Uppsala kommun.

SyskonSKAP: Drivs av Konstfrämjandet Uppland med stöd av bland annat Uppsala kommun och Kulturrådet.

Kulturparken: En ideell förening som bedriver verksamhet i samarbete med Studiefrämjandet.

Gottsunda Dans & Teater: En ideell förening som med sceniska uttryck arbetar för integration och främjande av demokrati.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!