Uppsalabon Stina Hellberg Agback och Leo Svensson Sander är bägge musiker och kompositörer. Under en gemensam lunch 2019 sedan pratade de om vad kulturarbetare kan göra för att öka medvetenheten kring vår tids ödesfråga – planeten Jordens överlevnad.
De började spåna och lät sig inspireras av bland andra Winston Churchills förmåga att få britterna att inse allvaret i det överhängande krigshotet 1940.
– Churchills klassiska formuleringar om att kamp här och nu är det enda rationella kan mycket väl appliceras på klimatkrisen, säger Stina Hellberg Agback.
Ursprungligen var tanken att föreställningen skulle bygga på tonsättaren Olivier Messiaens verk "Kvartett för tidens ände" som skrevs och uruppfördes i ett tyskt fångläge 1941.
Till den ödesmättade musiken skulle poesi, konst och scenografi läggas. Finansieringen via Statens Musikverk och Kulturrådet hann bli klar, men innan det egentliga arbetet inleddes var pandemin ett faktum.
– Vi valde ändå att inte skjuta på projektet. Däremot blev vi tvungna att stöpa om det till en digital föreställning. Dessutom fick vi inte använda oss av Messiaens musik av upphovsrättsliga skäl, säger Stina Hellberg Agback.
Tillsammans med de andra musikerna i Utopidepartementet (violinisten Eva Lindal, pianisten Magnus Granberg och cellisten Leo Svensson Sander) har harpisten Stina Hellberg Agback därför komponerat ny musik som kan sägas ta avstamp i Olivier Messiaens verk.
De övriga medlemmarna i Utopidepartementet är konstnärerna och scenograferna Oona Libens, Sanne Hellberg och Johannes Heldén. Den sistnämnde bidrar också med dikter. Tanken är att ge publiken ett digitalt allkonstverk med fokus på vad det innebär att befinna sig "vid tidens ände" och leva mitt i den pågående klimatkrisen.
Hur upplever man som åskådare "Brakfesten"?
Från klockan 19.00 torsdag 18 februari och fram till 18 mars surfar man in på utopidepartementet.se. Då startar den förinspelade föreställningen som är ungefär 20 minuter lång. Den finns i några olika varianter, så det kan vara värt att besöka vår sajt flera gånger, säger Stina Hellberg Agback.
När omständigheterna tillåter ska verket också ges i en liveversion i Uppsala, vars konstmuseum är en av flera samarbetspartners i projektet.