Historien om Knutby har fascinerat många i över 20 års tid, sedan mordet och mordförsöker ägde rum i den frikyrkliga församlingen strax utanför Uppsala. Bland annat producerade Uppsala stadsteater en teater 2009, "Knutby – Gud, sex och lydnad" av dramatikern Malin Lagerlöf och Jonas Bonniers gav ut en roman med titeln "Knutby" 2019.
Romanen lade sedan grund för TV4:s serie "Knutby" (2021). Om skildringen av dramat i Knutby skrev UNT:s recensent Susanne Sigroth-Lambe att "Det är inte många frågetecken runt händelserna i Knutby 2004 som rätas ut den här gången heller. Men berättelsen om tillhörighet och utstötning i en sekt får ett kännbart obehagligt djup."
När regissören Goran Kapetanović nu återvänder tillsammans med Patrik Gyllström i säsong två "Knutby – Kristi brud" har situationen i församlingen skruvats upp ordentligt i takt med att både media och psykologer fått nys om vad som försiggår i Knutby.
– Vi har behandlat ämnet med stor varsamhet och respekt för de berörda, säger Petra Ahlin, exekutiv producent på TV4 Drama i ett pressmeddelande.
Särskilt zoomar säsong två in på Kristallenbelönade Aliette Opheims karaktär Eva Skoog. Karaktären bygger på den verkliga personen Åsa Waldaus roll i församlingen, där hon kallades för "Kristi brud" eftersom medlemmarna trodde att hon var just det, Jesus trolovade.
Förutom Aliette Opheim återvänder även skådespelarna Amy Deasismont och Malin Persson. De har nu större plats i berättelsen, liksom den nya pastorn Örjan, spelad av Alexander Jubell.
Serien har premiär 18 februari på TV4.