Hem till byn med Kapla och Hederos

Musikern Martin Hederos behövde inte särskilt lång betänketid när författaren Marit Kapla frågade om han ville klä hennes bok "Osebol" i toner.

Pianisten Martin Hederos och författaren Marit Kapla kommer till UKK på torsdag 28 november.

Pianisten Martin Hederos och författaren Marit Kapla kommer till UKK på torsdag 28 november.

Foto: TT

Kultur2019-11-26 15:00

Härom kvällen belönades författaren Marit Kapla med Augustpriset för sin 800 sidor långa glesbygdsskildring. På torsdag 28 november kommer hon till Uppsala för att tillsammans med pianisten, kompositören och gode vännen Martin Hederos framföra "Osebol – en föreställning om en by".

– Marit hade från början en idé om att hon skulle samarbeta med musiker som i likhet med jag själv skrivit platsspecifik musik. Vi känner varandra sedan 25 år, så det var väl naturligt att fråga mig. Till en början gällde det enbart en spelning i Stockholm, men sedan växte det. Vi fick ett bra gensvar på Storsjöyran i Östersund i somras, och nu är vi ute på en höstturné, berättar Martin Hederos.

Marit Kaplas texter har hyllats för sin musikalitet och rytm. Martin Hederos håller med om beskrivningen och menar att han haft nytta av de elementen när han skrivit musiken till föreställningen.

– Det är inte bara kompletta låtar, utan även kortare slingor, loopar, skisser och riff som hörs under hennes recitation. Jag har försökt att skriva till bilder, ungefär som när man komponerar filmmusik.

Värmlandsbördige Martin Hederos känner ganska väl till trakten där Osebol ligger, även om han själv växte upp vid Vänerns strand 15 mil söderut.

–  Norra Klarälvsdalen är en fin del av Värmland. Det är vilt och vackert på ett sätt som påminner om hur det kan se ut i glesbefolkade delstater i USA, säger Martin Hederos.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!