– Innan jag började fota var jag tatuerare. Men du vet, det är jävligt mentalt krävande. Och intimt. Man blir den klassiska bartendern som får höra allt om folk. Så jag behövde göra något nytt.
Thomas Örn Karlsson började med fotografi för ungefär åtta år sedan, då som naturfotograf. Så småningom riktade han istället in sig på skräckfotografi och science fiction. Han berättar att han som ung sysslade med rollspel och att det nog kan ha påverkat hans konstnärliga inriktning.
– Det började med att jag fick för mig att göra ett skräckfoto. Sen blev jag förfrågad om att göra ett bokomslag till en skräckroman och därefter tog karriären fart. Man måste hitta sin nisch. Min blev en blandning av Alfred Hitchcock och nyproducerad skräckfilm.
Den 15 mars gästar Thomas Örn Karlsson Uppsala Fotografiska Sällskap för att hålla en föreläsning om sin resa till Tjernobyl 2019 och visa de foton han tog. Totalt tillbringade han fem dygn i staden Pripjat. Tanken på att resa dit hade legat i bakhuvudet länge, men det tog tid innan han kände sig mogen att göra det.
– Jag fotade allt jag såg i tre dagar. Den fjärde dagen lade jag ner kameran. Tankarna hann ikapp mig. Det blev för många intryck och jag orkade inte fota mer.
Thomas Örn Karlsson beskriver den märkliga känslan av att gå runt i en stad där folk varit tvungna att överge allt inför evakueringen. Trots att han inte var ensam – Pripjat har ungefär tusen besökare om dagen – såg han inte till en enda människa under hela vistelsen.
I utställningen "En mörk resa genom Tjernobyls ruiner" visar fotografen bilder på salar med barnsängar och övergivna dockor, igenvuxna växthus och dammiga gasmasker. För att ge ett mer komplett intryck tillfrågades musikern Anders Rane om han kunde tonsätta fotografierna. Resultatet blev ett 40 minuter långt album som fångar känslan av att tiden står still i staden.
– Allting ska kännas som den 26 april 1986. Att blanda musik och foto ger en ny sorts upplevelse. Det är inte bara bilder, man ska höra stämningen också. Dessutom har författaren Martin Simonsson skrivit texter till fotona. Det blir väldigt gripande.
Thomas Örn Karlsson beskriver sig själv som konstfotograf. Han vill bryta barriärer och hitta nya vägar i konsten. Lördagen den 15 mars inleder han med en föreläsning om resan till Tjernobyl och därefter invigs fotoutställningen.