Han var femåringen som älskade mögelost

Victor Munthe från Uppsala är en av tolv finalister i vårens säsong av tv-tävlingen "Sveriges mästerkock". – Det hade jag aldrig kunnat föreställa mig, säger han.

Uppsalastudenten Victor Munthe.

Uppsalastudenten Victor Munthe.

Foto: Tv 4

Kultur2020-01-20 14:59

I förra veckans "Sveriges mästerkock" sade juryn sitt och tog ut 12 finalister bland  de 40 tävlande i slutkvalet, som hölls i Gävle. I slutkvalet fick de tävlande laga rätter på tre teman: köttbullar, vegetarisk soppa och fisk. Victor Munthe valde att inte satsa på säkra kort, vilket han tror är nyckeln till att han gick vidare till final. 

– Jag lagade mat som jag tycker är god –  rolig och annorlunda mat. Jag tog ut svängarna, helt enkelt, säger han.

Samtidigt är han förvånad över finalplatsen.

–  Jag hade aldrig kunnat föreställa mig det. Jag trodde att jag skulle gå vidare från första audition, men att det skulle vara kört sedan. 

Victor Munthe, 26 år, är född i Uppsala, men flyttade till Göteborg som nioåring. Nu är han tillbaka i hemstaden för att studera till civilingenjör inom it vid Uppsala universitet. Intresset för mat har han sedan barnsben.

–  Jag var den där konstiga ungen som tyckte om mögelost och gravlax som femåring. Maten har alltid varit dagens höjdpunkt för mig, men intresset för matlagning har byggts upp under senare år och framför allt sedan jag flyttade hemifrån. Jag gillar ju god mat och hade aldrig klarat av att hålla mig till nudlar.

Han lagar ofta mat tillsammans med sin sambo. Favoriten är att laga fisk och skaldjur.

– Det har jag nog med mig från Göteborg.

Hela säsongen av "Sveriges mästerkock" är redan färdiginspelad. Victor Munthe får förstås inte avslöja hur det går, men han kan berätta vad han såg mest fram emot i tävlingen:

–  I Gävle hann man varken se eller smaka av de andra deltagarnas mat. Så jag såg väldigt mycket fram emot grupptävlingarna, och att få lära mig av de andra deltagarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!