Georg Riedel föddes i dåvarande Tjeckoslovakien 1934 och emigrerade till Sverige med sin familj som fyraåring. Han är framförallt känd för att ha komponerat musiken till filmerna efter Astrid Lindgrens böcker, där några av de mest älskade sångerna är "Idas sommarvisa", "Du käre lille snickerbo" och Riedels personliga favorit "Fattig bonddräng". Han skrev också signaturmelodin till "Alfons Åberg".
Ett annat verk som är starkt förknippat med honom är Monica Zetterlunds hit "Sakta vi gå genom stan", där Riedel stod för arrangemanget och spelade bas.
Bengt Strokirk var i många år chef på den klassiska jazzklubben Fasching i Stockholm. Han minns hur Riedel ofta besökte klubben, även när han inte spelade där.
– Han kunde dyka upp i baren för att stående avnjuta konserterna. Alltid vänligheten själv, och klok och ödmjuk så fort han öppnade munnen. Jag kommer alltid att minnas hans leende, nyfiket plirande ögon och smittande skratt, säger han till TT och fortsätter:
Uppsalabon Samuel Åhman, som sedan många år är OD:s konferencier, är producent för "Sommar och vinter i P1". Han producerade Georg Riedels vinterprat 2022. Vid flera tillfällen träffades de i Samuel Åhmans hem i Uppsala då Riedel insisterade på att själv köra hem till honom.
– Det var ett otroligt privilegium att få träffa honom. Han var en konstnärssjäl men ändå väldigt okonstlad. Även om han nästan var 90 år gammal då så kändes han som 45 med sin nyfikenhet och sätt att prata, säger Samuel Åhman.
Georg Riedels konserter i Uppsala genom åren är oräkneliga. Han har samarbetat med åtskilliga Uppsalamusiker, på senare år bland andra gitarristen Mats Bergström. De två har gjort ett par album tillsammans.
Konsertarrangören Klaus Pontvik minns en fantastisk musiker som han lyckades boka till sina två festivaler Music in the Garden och Uppsala internationella gitarrfestival.
– Få musiker har bidragit så mycket och så brett som Georg gjort, säger Klaus Pontvik.
Riedels allra sista konsert i Uppsala skedde på just Music in the Garden sommaren 2022. Då gjorde han och pianisten Jan Lundgren konserten "Lycklig resa", en hyllning till den ikoniske pianisten Jan Johansson med vilken Riedel gjorde det banbrytande albumet "Jazz på svenska" 1964.
På 1960-talet var Georg Riedel en av musikern och kompositören Jojje Wadenius stora idoler.
– Han var en väldigt fin förebild både på och av scenen. Han var en snäll, mild och go människa och otroligt kreativ när det gällde att komponera och spela. Som musiker kunde han elegant växla mellan "lätta" låtar som inte var alltför komplexa, när sammanhanget krävde det. Han var otroligt mångsidig, säger han.
Georg Riedel hann under sin långa karriär tilldelas en rad priser och utmärkelser, däribland två Grammis samt Evert Taube-stipendiet. År 2020 valdes han in i Swedish Music Hall of Fame.
Förutom barnmusiken och jazzen komponerade Riedel även konstmusik, bland annat en opera efter August Strindbergs "Hemsöborna" och körmusik till texter av Tomas Tranströmer.
Inspiration hittade han i allt från svensk folkmusik till Duke Ellington och judisk klezmer. Under perioder av sitt liv kände han att han var tvungen att förnya sig, men det behovet skakade han senare av sig.
– Jag är inte bunden till trender, jag skiter fullkomligt i det numera, jag gör det som är roligt att göra, sade han till TT för sex år sedan.