– Innan du ringde satt jag och googlade på användbara krämer, säger Alex Letic som är rädd för att han håller på att få en vagel i ögat.
Någon vagel syns inte till under videosamtalet. Nerverna inför att hålla i SVT:s direktsända nyårsfirande på Skansen är tydligare. Alex Letic är rädd för att han ska räkna ner fel, och inför att ha publik.
– Det kan man inte tro, men jag är rädd för att prata inför folk.
Alex Letic har direktsänt under hela sin journalistkarriär, men tycker att det är en helt annan sak att sända i en studio jämfört med att stå framför en publik.
Sedan 2019 är han programledare på SVT, och har arbetat med allt från direktsändningarna till Morgonstudion och Kulturnyheterna. Han har också jobbat på P3 Nyheter.
Just nu fokuserar Alex Letic på nyårsfirandets manus. Han ska leda programmet tillsammans med sångaren Jill Johnsson.
– Det här är ett hedersuppdrag, säger han.
Alex Letic började sin journalistbana som praktikant på P3 Nyheter som 20-åring, efter att ha gått på Rosendalsgymnasiets dåvarande journalistlinje. Att jobba med radio var en dröm sedan unga tonåren.
– När jag insåg att man kunde få betalt för att vara nyfiken så visste jag vad jag skulle välja för inriktning på gymnasiet.
Alex Letic växte upp i Uppsala, i en familj som var mycket religiös.
– Pingstkyrkor och Livets ord är inte alltid så tillåtande, och jag kom ut väldigt tidigt, när jag var 14 år. I dag har jag ingen koppling till kyrkan även om jag har respekt för och insikt i vilken stor roll tro kan ha i människors liv, säger han.
I vanliga fall firar han nyår med middag tillsammans med sin sambo och vänner.
– Men en stor del av nyåret går ut på att lura vår hund Ivar att det inte är fyrverkerier som låter. Han blir så rädd.
Alex Letic har kvar många vänner sedan grundskoleåren på Uppsala musikklasser, som på den tiden låg i Balderskolan. Tonårstiden präglades av umgänge med dem.
– Jag minns att jag och mina vänner satt hela dagar i rökrummet på Café Storken. När man blev lite äldre gick man till Palermo. Det var en underbar tid i livet, säger han.
Det tajta kompisgänget hängde ihop även under tonårstidens nyårsfiranden.
– Varenda år var det totalt haveri när man skulle ta sig upp till Gunillaklockan. Man firade med middag i Sävja eller något och ville ta sig in till stan så sent som möjligt. Det var med livet som insats, säger Alex Letic och skrattar.