Fyrisbiografen redo för öppning när pandemin tillåter

Fyrisbiografen är nyrenoverad och redo för besökare så fort det är möjligt att samlas igen. ”Man förstår att folk är nyfikna"

Sofia Lindroth, Karin Magnusson och hunden Elsa i Fyrisbiografens nya foajé.

Sofia Lindroth, Karin Magnusson och hunden Elsa i Fyrisbiografens nya foajé.

Foto: Anna Ludvigsson

Kultur2021-02-15 06:44
undefined
Sofia Lindroth, Karin Magnusson och hunden Elsa i Fyrisbiografens nya foajé.

Fyrisbiografens föreståndare Karin Magnusson och Sofia Lindroth möter i den nyrenoverade foajén. Det är ny träpanel på väggarna och den tidigare mörkare panelen och vinröda tapeterna är borta. 

undefined
- Fortfarande ganska kalt, vi måste få upp saker på väggarna, det ser lite sterilt ut, berättar Karin Magnusson

Renoveringen var klar i november, ungefär samtidigt som de nya striktare pandemirestriktionerna satte stopp för öppningen. Det är lite kvar att göra på utsidan av biografen och det fattas en filmduk i ena salongen. I själva foajén är det inga orginaldetaljer som försvunnit. 

– Folk har hört av sig och varit oroliga att vi ”ska förstöra” Fyris och hur den alltid sett ut. Men ingenting har varit i original. Det har renoverats många gånger, senast 2010, berättar Karin Magnusson. 

– Ja, den tidigare panelen var ett hemmabygge av gamla personalen, fyller Sofia Lindroth i. 

undefined
Ny belysning lyser upp den nyrenoverade foajén och det är nya golv.

Tre tapetlager vittnade om biografens hundraåriga historia när renoveringen började. Men denna gång är det mer än tapetbyte. Förutom den nya foajén så har lokalerna fått helt ny ventilation och all el är bytt.

– Det har varit vattenläckor genom åren så vi har haft flera olika golv. Det behövdes verkligen renoveras på djupet. Förut har vi bara duttat på lite färg, berättar Karin Magnusson. 

Man har även nytt maskinrum, flyttat toaletterna och förbättrat tillgängligheten i lokalerna. Salongerna är däremot helt orörda.

undefined
Salongerna på Fyrisbiografen är orörda och de tidigare stolarna är kvar.

När pandemin kom så höll biografen initialt öppet med publikbegränsningar och skärpta rutiner men besöken störtdök snabbt. Man fortsatte med Jukebox-bio maj ut, där besökare kan hyra hela salongen för mindre sällskap. 

– Sen blev det bra timing med renoveringen eftersom vi ändå hade stängt. Det har därför inte varit stressigt för att bli klara heller, säger Karin Magnusson. 

Hur har det sett ut med stöd under stängningen? 

– Vi har fått jättebra stöd från Svenska Filminstitutet, vi är väldigt tacksamma för det. 

De har även arbetat med både Draken Film och TriArt Film med streaming och presentkort där delar av intäkterna går till biografen. 

– Vi har ändå klarat oss bra ekonomiskt tack vare bidragen. Vi har även förhållandevis små personalkostnader och mycket volontärkrafter, det har räddat oss, berättar Karin Magnusson. 

Även publiken har varit stöttande och många hör av sig och är måna om att de ska klara sig. Att folk är nyfikna på renoveringen är tydligt. 

– Byggjobbarna har berättat att det brukar komma hit folk och knacka på eller smyga in för att se hur det ser ut. Det är gulligt att folk är så pepp, berättar Sofia Lindroth. 

undefined
Ny träpanel täcker väggarna i foajén och vid ingången.

– Vi är redo att öppna så fort det går. Men vi känner även att vi har ett ansvar att inte bidra till smittspridning. Vi tar väldigt stora åtgärder för att minska smittspridningen i våra lokaler, berättar Karin Magnusson.

Eventuellt kommer de öppna igen för Jukebox-bio om pandemin tillåter och ha en invigning längre fram. Tidigare fanns dock oro över att folk skulle glömma biobesök och vänja sig vid att streama hemifrån. 

– Men det känns inte som att det finns risk för det utan snarare att det kommer bli ett tryck på att få göra kulturella saker tillsammans, berättar Karin Magnusson. 

Så nyfikna får vänta lite till på nya Fyris. Men trots förändringarna så tyder tidigare renoveringar på att folk brukar tycka att biografen sett likadan ut under hela sin historia.

– Det är själva atmosfären folk verkar komma ihåg. Det är samma själ, säger Karin Magnusson.

undefined
Fyrisbiografen
Stängningen av Fyris

Efter initial förvirring om förbudet för sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare som kom i november så klargjorde regeringen slutligen att det även innefattar biografer.

Filminstitutet stöd till Fyris: 128 881 kr i maj 2020, 180 962 kr i november och 373 428 kr i februari 2021. 

Renoveringen av biografen står hyresvärden Uppsala Akademiförvaltning för och Tengbom arkitekter har designat den nya foajén. 

Man kan skicka in sina minnen från Fyris som visas på hemsidan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!