Uppväxten i Uppsala präglades av frikyrkosamfund. I dag beskriver sig Alex Letic, programledare för bland annat Kulturnyheterna i SVT och poddprofil, som icke religiös men med stor respekt för andras tro. I podden "Sekter" har han utforskat ett flertal kända, slutna samfund, både i Sverige och utomlands. Säsong två, vars första avsnitt släpptes i veckan, kommer att ta ett större grepp på vad som definierar en sekt.
– Nordkorea uppfyller många kriterier, det är slutet och har en tydlig ledare. Om man drar det till sin spets, kan man säga att Nordkorea är en sekt? säger Alex Letic som exempel på frågor som avhandlas.
– Jag tycker det är spännande att titta på vad som förenar olika sektmiljöer, religiösa och icke-religiösa, som till exempel Hans Scheikes kollektiv på 1980-talet.
Liksom i första säsongen intervjuar han dels avhoppare från olika rörelser, dels experter och forskare. Ansatsen är att försöka förstå mekanismerna bakom sektbildning och varför en del söker sig till slutna samfund.
– Det är inte nödvändigtvis trasiga människor. Det kan räcka att man befinner sig i ett skört stadium i livet, kanske för att man har flyttat till en ny stad där man inte känner någon, säger Alex Letic.
Jag som inte har någon religiös bakgrund tycker att allt som har med sekter att göra är jättespännande. Hur undviker man att det mest blir snaskig underhållning när man gör en sådan här podd?
– Det är en svår balansgång för mig som programledare. Vi tar in experter för att bredda programmen. Samtidigt som vi berättar på ett dramatiskt sätt så överdriver vi aldrig utan håller oss till fakta. Det ska vara både fördjupande, lärorikt och underhållande, säger Alex Letic.
Avhoppare har hört av sig och tyckt att poddens första säsong skildrat rörelser som Filadelfiaförsamlingen i Knutby, Livets ord och Jehovas vittnen på ett bra och värdigt sätt.
– Då känner jag att vi måste ha gjort något rätt.
Alex Letics familj är fortfarande troende. Deras reaktioner på hans podd har varit blandade men främst positiva.
– De tycker att det är intressant med sekter, hur församlingar kan utvecklas åt det hållet. Jag vill verkligen understryka att podden inte handlar om att ge kyrkor eller religioner dåligt rykte, säger han.
Podden "Sekter" finns på Spotify. Andra säsongen har 20 avsnitt som kommer att släppas varje tisdag.