Kulturnatten återhämtar sig efter pandemin

"Kulturens egen nationaldag i Uppsala närmar sig", konstaterar Ted Wikström, projektledare för Kulturnatten. Årets evenemang blir ännu större än i fjol, vilket betyder att återhämtningen efter pandemin fortsätter.

Så här såg det ut på Kulturnatten i fjol när skymningen lade sig över S:t Eriks torg.

Så här såg det ut på Kulturnatten i fjol när skymningen lade sig över S:t Eriks torg.

Foto: Anna Sundström

Kultur2024-09-13 16:00

På lördag 14 september är det dags för årets Kulturnatt, den tredje ordinarie efter pandemin. 2020 och 2021 var evenemanget i huvudsak digitalt. 

Antalet arrangörer, program och platser ligger i år på den högsta nivån sedan upplagorna före pandemin. 259 anmälda arrangörer, 449 program med cirka 650 programpunkter, 126 program för barn och 180 platser talar sitt tydliga språk. Hur man än mäter blir årets Kulturnatt mer innehållsrik än fjolårets.

– Det är en tydlig och glädjande ökning jämfört med 2023, som var ett mycket bra år. Det märks verkligen att vi är på väg tillbaka till fornstora dagar och att Kulturnatten är kulturens egen nationaldag i Uppsala, säger Ted Wikström på Destination Uppsala som samordnar jätteevenemanget.

undefined
Ted Wikström på Destination Uppsala är projektledare för Kulturnatten.

Egentligen är antalet faktiska arrangörer och programpunkter ännu högre. Uppemot 100 arrangörer har de senaste veckorna meddelat att de kommer att medverka, även om anmälningstiden gått ut.

I fjol hade arrangörerna vädret på sin sida. Det var soligt, sensommarvarmt och massor med folk i centrala Uppsala.

– Då sprängde vi för första gången 100 000-vallen. I år ser det ut att bli lite svalare men inget regn. Jag tror på en liknande siffra som i fjol, någonstans mellan 70 000 och 100 000 besökare, säger Ted Wikström.

Siffrorna som presenteras bygger på dels polisens uppskattningar, dels flödesmätare som också används på sista april och festivalen Allt ljus på Uppsala.

undefined
Oromoföreningen i Uppsala visade upp etiopisk dans i Centralpassagen för några år sedan.

Bland nyheterna på årets Kulturnatt märks en ny scen på Fadimes plats, den lilla parken i korsningen Östra Ågatan–Bangårdsgatan. Där blir det livemusik från klockan 11–22. Jazz, folkmusik från flera länder, visor, franska chansons och även magdans står på programmet.

Dessutom blir det fler matvagnar än tidigare. De kommer att placeras ut längs de stora gångstråken i centrala Uppsala.

– Vi märker att intresset för matkultur är stort. Enligt våra undersökningar besöker 90 procent av besökarna restauranger eller matvagnar på Kulturnatten. I år kan man prova på mat från 20 olika länder, berättar Ted Wikström.

Mat i kombination med dryck gör att ett behov av extra toaletter inte kan uteslutas. 28 blå bajamajor har rekvirerats och kommer att ställas upp längs Fyrisån.

Räcker det?

– Ja, det fungerade i fjol så vi tror att det blir bra även i år, säger Ted Wikström.

undefined
Någon form av eldshow hör Kulturnatten till. Här en extra påkostad variant med Celeres Nordica i Odinslund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!