På Hotell Botanika i Uppsala, där fönstren vetter mot en lugn gata möter UNT den 27-årige filmmakaren Don Josephus Raphael Eblahan. Han är från Filippinerna och bor i USA men just denna vecka befinner han sig i Uppsala som jurymedlem för Uppsalas kortfilmfestival.
När vi sätter oss ner och pratar förflyttas vi ganska direkt tillbaka i tiden, till en ödesdiger dag då hans familj befann sig i en bil på väg tillbaka till Manila från Baguio, ett bergsområde känt som Filippinernas semesterparadis.
– Det är oklart hur bilolyckan hände. Vi trodde att det fanns mer bakom olyckan, något underliggande. Jag och mor min mor granskade händelsen i flera år, säger Don Josephus Raphael Eblahan.
Varför trodde ni att något mer låg bakom olyckan?
– När något tragiskt inträffar börjar man naturligt reflektera över vad som kan ha orsakat det. Jag kände ett behov av att djupdyka i det som hände. Min andra film, "Remedy", berör det temat. Att undersöka något som kanske i grunden är enkel.
"Remedy" handlar om sorg, förlust och döden.
– Jag tycker om att utforska sorg och hur man sörjer på sitt sätt. Mina filmer handlar mycket om mina känslor kring trauman, särskilt i "Remedy", som hänvisar till bilolyckan.
Remedy eller "Hilom", som den också kallas, betyder "läkning" på Tagalog, det språk som ligger till grund för det officiella filippinska språket. Men "Hilom" har också betydelsen "tystnad" på Visayan, ett språk talat i de södra delarna av Filippinerna, där hans mamma kommer ifrån.
Men att definiera Don Josephus enbart genom den linsen vore missvisande. Hans arbete är en sammanställning av hans uppväxt bland Filippinernas kontrasterande landskap och kulturer, hans insikt i det mänskliga psyket och hans passion för att utforska sitt hemlands historia och traditioner.
Uppvuxen mellan Baguios dimhöljda berg och mysterium och Cebus lågland, speglar hans person av dessa kontrasterande miljöer.
– De två regionerna är mycket olika från varandra. Det är som att ha växt upp i extremer som krockar. I det bergiga Baguio tenderar folk att vara mer blyga och reserverade. I Cebu är kulturen mer avslappnad och otvungen.
På lördag kommer Uppsalas publik att få en inblick i Don Josephus Raphael Eblahans värld genom hans filmer.
– Det är första gången jag besöker Sverige. Men min film "The Headhunter's daughter" visades i Uppsala redan förra året. Och nu kommer den att visas igen.
"The Headhunter's daughter" följe en aspirerande countrysångare som lämnar sitt hem och korsar bergen för att nå en countrymusik-audition – i hopp om att förverkliga sina drömmar.
– Det är 15 minuter av utforskning genom geografi och historia, via landskap, personligheter, ljud och tystnader. För mig är det främst ett sätt att visa den här sidan av vår kultur, den norra stamkulturen hos Ifugao, där min pappa komma ifrån.
Den filmen vann "Short film grand jury prize" på Sundance Film festival 2022. Sundance är en av världens mest framstående filmfestivaler för oberoende film.
Hans kortfilmer har visats i bland annat Frankrike, Spanien, Filippinerna, USA, Sverige och Japan.
Vid förra årets Uppsala kortfilmfestival tilldelades Don Josephus Raphael Eblahan Uppsala kommuns filmpris till Ingmar Bergmans minne. Söndag 29 oktober klockan deltar han i ett seminarium på Slottsbiografen i Uppsala.