Prisad skönlitteratur och Rysslandsböcker lockade 2022

I år har intresset för böcker om Ryssland varit stort, det är tydligt hos alla bokhandlare i Uppsala. Även böcker av August- och Nobelpristagarna har varit storfavoriter.

Martin Kragh har skrivit boken "Det fallna imperiet" som släpptes ungefär samtidigt som kriget i Ukraina bröt ut. "Han har en slags analys som folk snappat upp", säger Mattias Eklöf.

Martin Kragh har skrivit boken "Det fallna imperiet" som släpptes ungefär samtidigt som kriget i Ukraina bröt ut. "Han har en slags analys som folk snappat upp", säger Mattias Eklöf.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Kultur2023-01-01 18:00

Försäljningen av faktaböcker om Ryssland har ökat i år, enligt Fredrik Hardenborg, kassabiträde på Akademibokhandeln i Uppsala. 

– Framförallt "Det fallna imperiet" av Uppsalaanknutna Martin Kragh har varit den stora det senaste året, säger han.

Det ökade intresset tror han beror på viljan att förstå vad som händer i omvärlden.

– Det är så obegripligt, själva kriget. Folk vill veta bakgrunden till det. "Hur funkar Putin, hur tänker han?". Man vill ha kontroll på kaoset, säger han och fortsätter:

– Vi blir bombarderade med information från olika håll, det är svårt att veta vad som gäller. En bok har fortfarande sanningstyngd. Det finns en längtan efter att hitta någonting att hålla upp och säga att "det här är sant, här finns en bas av sanning att luta sig mot".

undefined
Fredrik Hardenborg tror att det nästa år kommer bli populärt att läsa böcker om ekonomi. "Hur man sparar och sådant. Det är det stora som påverkar människor direkt som blir intressant", säger han.

Även på Uppsala bokhandel och på Böcker och Bläck har Kraghs bok varit en av de mest populära bland facklitteraturen.

– Den ger en gedigen bakgrund till Putins gradvisa övertagande av kontrollen och den väg som det har tagit, säger Mårten Ericsson, bokhandlare på Böcker och Bläck.

The English Bookshop är inget undantag, även där har intresset för fakta om Ryssland varit stort, enligt butikschefen Else Mikkelsen Båge.

undefined
Martin Kragh har skrivit boken "Det fallna imperiet" som släpptes ungefär samtidigt som kriget i Ukraina bröt ut. "Han har en slags analys som folk snappat upp", säger Mattias Eklöf.

På Böcker och Bläck har dock Peter Englunds "Onda nätters drömmar" sålt bäst i kategorin facklitteratur och essäer. Boken handlar om när kriget vänder på västfronten år 1942.

undefined
"Han skriver vackert. Det är den enskilda människans perspektiv på händelserna som gör att man känner hans böcker väldigt starkt" säger Mårten Ericsson (t v) om Peter Englunds bok "Onda nätters dömmar" som varit en av toppsäljarna på Böcker och Bläck i år.

Vad gäller skönlitteratur för vuxna har böcker skrivna av Nobelpristagaren Annie Ernaux och Augustpristagaren Ia Genberg varit favoriter under året.

– Kunderna köper alltid Nobelpristagarens och Augustpristagarens böcker, de blir årets julklapp, säger Mattias Eklöf, sortimentansvarig för bokdelen av Uppsala Bokhandel.

undefined
Mattias Eklöf berättar att försäljningen ökade mycket under pandemin. I år har det inte varit samma succésiffror, men försäljningen ligger fortfarande på en stadig nivå. Han menar att de inte påverkats så mycket av läsplattor och ljudböcker. "Vi ser positivt på pappersboken" säger han.

Bland Ia Genbergs böcker har titeln "Detaljerna" stuckit ut, menar han. 

– Det är svårt att plocka ut någon speciell av Annie Ernauxs böcker, det finns så många att välja mellan. Men den som heter "Åren" har sålt jättebra, säger Mattias Eklöf.

Fredrik Hardenborg framhåller, förutom pristagarnas böcker, även Damon Galguts "Löftet" om Sydafrika och apartheid, samt Karolina Ramqvists "Bröd och mjölk", en berättelse om en ung kvinnas förhållande till mat.

undefined
Nobelpristagaren Annie Ernouxs böcker har varit väldigt populära i år. "Nobelpriset är stort för många. Det är en kvalitetsstämpel", säger Mattias Eklöf.

På The English Bookshop har den nysläppta romanen "The passenger" av Cormac McCarthy varit en favorit, enligt Else Mikkelsen Båge.

– "Lessons in chemestry" av Bonnie Garmus har också varit populär. Den tar upp en ny och viktig del av historien om kvinnliga forskare och vilka utmaningar de mött, säger hon.

undefined
Enligt Else Mikkelsen Båge har boktipsande på appen Tiktok resulterat i en helt ny grupp läsare, framförallt unga kvinnor. Serien "Heartstopper" som är en bästsäljare på The English Bookshop är en av de bokserier som varit populära på Tiktok.

Både Bonnie Garmus och Ia Genberg är med på topplistan även hos Böcker och Bläck. Listan toppas dock av Klas Östergrens "Större trygghet aldrig fanns".

– Han har en otrolig fingertoppskänsla för samtid och att göra samtid till skönlitteratur, säger Mårten Ericsson.

Bland unga är böcker som trendar på appen Tiktok populära enligt både Else Mikkelsen Båge och Fredrik Hardenborg. Colleen Hoover och Taylor Jenkins Reid har varit de största namnen på Akademibokhandeln. På The English Bookshop var Alice Osemans serie "Heartstopper" en bästsäljare.

Bland barnböckerna var Camilla Brincks serie "Musse och Helium" en succé, enligt Mattias Eklöf.

– Ungarna är helt tokiga i dem, de slukar dem och frågar när nästa del kommer. Det är sådan hysteri att vi inte hänger med, säger han.

Fredrik Hardenborg framhåller "Mutanterna" av Ingela Korsell och Uppsalaillustratören Daniel Thollin.

"Det fallna imperiet"

Martin Kraghs bok "Det fallna imperiet" har varit en storsäljare på flera bokhandlar i Uppsala under året. Kragh är docent vid Institutet för Rysslandsstudier på Uppsala universitet och biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet.

Boken släpptes i mars 2022, kort efter att Ryssland invaderade Ukraina. "Det fallna imperiet" handlar om Rysslands historia och om Putin och hans styre av landet.

UNT intervjuade Kragh i en artikel kort efter att boken släpptes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!