Vid tidigare tillfällen när restriktioner har lyfts inom kulturen har hurraropen från artister och arrangörer varit höga. Carola har skrikit högt i Sveriges Radio och Uppsala stadsteater serverade fyra nyskrivna pjäser och nyrenoverade lokaler under höstens efterlängtade premiärvecka. Torsdagens besked från regeringen om att merparten av restriktionerna tas bort från 9 februari möts av mer avvaktande reaktioner från kulturlivet.
Det som händer från och 9 februari är bland annat att deltagarbegränsningar tas bort, krav på avstånd mellan sällskap försvinner, krav på vaccinationsbevis upphör och serveringsställen behöver inte längre stänga klockan 23. Kulturen kan dra igång sin verksamhet precis som innan pandemin. Men två år av restriktioner har gjort att stora delar av den kultur som fanns innan nu inte längre existerar kvar på samma sätt.
Artisten Jan Johansen som började jobba som musiklärare på två mellanstadieskolor när spelning efter spelning bokades av, vill inte sluta som lärare bara för att det blir lättare igen att vara artist.
– Arbetet i skolan har förändrat mig. När man får en teckning från en nioårig kille som ritat av mig med en sol och ett hjärta, och som tack vare musiklektionerna har börjat tycka att det är roligt att gå till skolan – då gör det något med en. En fin recension från ett barn är starkare än det mesta.
Han har bestämt sig för att fortsätta jobba med musik och utbildning, kanske gå en utbildning för att bli musikpedagog, och jobba som artist då och då. På samma sätt som Jan Johansen själv har förändrats har även förutsättningarna för att kunna fortsätta vara artist förändrats, även om restriktionerna försvinner. Många arrangörer som bokar artister finns inte längre kvar och Jan Johansen kan ge många exempel på andra musiker som av ekonomiska skäl bytt artistlivet mot annan verksamhet.
– Jag vet dansband som gått i konkurs och i stället öppnat restaurang eller glassbar. Deras huvudintäkt är att folk ska samlas och dansa, när man inte får samlas och dansa måste man ju byta jobb. Jag vet en annan artist som slutat med musiken och i stället investerat i en gokart-bana. Människor måste överleva ekonomiskt.
Gottsunda Dans & Teater, som finansieras med kommunala medel, har inte drabbats så hårt av restriktionerna. De har kunnat fortsätta sin kursverksamhet med dans och teater och har haft föreställningar för en begränsad publik. Verksamhetsledaren America Vera-Zavala är glad för att restriktionerna lättat men också lite sorgsen.
– Pandemin var en möjlighet att ta itu med problemen med klimat och konsumtion. Politikerna hade kunnat främja konsumtion som inte tär på klimatet – som teaterbesök och konserter. I stället har barn under de senaste två åren inte kunnat gå på museum, men de har kunnat gå på shoppingcentrum. Detta kommer att göra ett outplånligt avtryck i människor.
Hon tror inte att allt är som innan, utan att nya pandemier kommer att göra det svårt för kulturen längre fram. Det hon ser fram emot just nu är att få jobba utan den stress det inneburit att få ständigt nya besked från Folkhälsomyndigheten.
– Nu känner jag en sån lättnad att jag kan få syssla med innehåll och konstnärliga frågor i stället för att tänka på hur jag ska placera människor eller hur de rör sig i rummet.