"Det är kört - tidningen läggs ned"

När tidningen Ergo läggs ner går en hundraårig epok i graven. Samtidigt försvinner den kritiska granskningen av studentkåren.

En nästan hundraårig epok går i graven när Uppsalatidningen Ergo läggs ned. Till vänster redaktören Sandra Gunnarsson och till höger chefredaktören Lina Svensk.

En nästan hundraårig epok går i graven när Uppsalatidningen Ergo läggs ned. Till vänster redaktören Sandra Gunnarsson och till höger chefredaktören Lina Svensk.

Foto: Cassandra Grönlund

Kultur2021-03-18 15:03

Uppsalastudenternas tidning Ergo skulle ha fyllt hundra år 2024. Nu pekar det mesta på att tidningen läggs ner senare i år. Studentkårens brottas med krympande intäkter och måste dra ner.

På måndag beslutar styrelsen hur kåren ska vidare med nedläggningen. Frågan handlar om man ska inleda MBL-förhandlingar med de två personer som är anställda på redaktionen.

Lina Svensk är chefredaktör och har varit anställd sedan 2014. 

– Det är kört som vi uppfattar det. Tidningen läggs ner.

Lina Svensk är samtidigt överväldigad av det stöd tidningen får från omgivningen. 

– Folk undrar om de kan hjälpa oss på något sätt. Kolleger på andra tidningar hör av sig.

Det är värsta är inte att förlora arbetet, tycker hon. Det är en tidningsepok som går förlorad. Hon tror att tidningen hade kunnat uträtta så mycket mer, särskilt när studentkåren satsade stora summor på att skapa en ny webbsida. Samtidigt har webbtidningen fördubblat sina läsarsiffror.

Nu försvinner den kritiska granskningen av studentkåren och universitetet och bevakningen av andra frågor som berör studenternas vardag. 

– Tidningen har alltid stått på studenternas sida och hit har personer som hamnat i kläm vänt sig. Diskriminering och konflikter med lärare och forskare har varit ämnen som tidningen tagit upp. Även bostadsfrågor och kultur och nöje har tidningen bevakat, säger Lina Svensk

Bollhusmötet 1939 och rektorsprotester är några stora händelser som tidningen skrivit om under sin nästan hundraåriga historia. 

Tidningens arkiv ska sparas, men styrelsen har inte fattat något beslut för hur det ska gå till. Jacob Färnert är studentkårens ordförande:

– Det är väldigt tråkigt att vi behöver lägga ner tidningen, det är verkligen en tuff situation, men vi måste säkra en hållbar ekonomi. Vi hoppas kunna skydda tidningens varumärke, säger han.

Studentkårens intäkter föll kraftigt när kårobligatoriet försvann 2010. Jacob Färnert räknar med att kåren tappat 30 000 medlemmar sedan dess. Istället säkrar staten nu studentkårens finanser och det innebär att kraven på kårens verksamhet har skärpts. Styrelsen har gått igenom kårens hela organisation och har kommit fram till tidningen behöver läggas ner.

– Vi vill inte inskränka tidningens frihet, men vi måste fråga oss vad studentkåren är till för. Det är i första hand att få till en bra utbildning för studenterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!