De har fått jobb som konstnärer

Uppsala konstmuseum har anställt sex gymnasieungdomar som konstnärer. Snart kommer deras verk att hängas upp på Uppsalas lyktstolpar.

Freshte Hosseini målar en äldre dam som får sitt hår klippt.

Freshte Hosseini målar en äldre dam som får sitt hår klippt.

Foto: Vendela Källmark

Kultur2021-06-17 10:00

I vanliga fall används utrymmet, som är beläget i källaren under Uppsala konstmuseum, för skolklasser och för barn och ungdomar som kan komma dit på lördagar för att måla och skapa. På väggarna sitter målningar och skisser och det finns mängder av material: pennor, papper, färger, penslar och målarrockar. Ett kreativt kaos råder. 

Freshte Hosseini går på Språkintroduktionsprogrammet på Katedralskolan, ett individuellt gymnasieprogram med tyngdpunkt på att lära sig svenska och att läsa in grundskolekompetens. När de andra går ut för att äta frukt i solen stannar Freshte inne och fortsätter att måla. Hennes affisch föreställer en äldre kvinna som får sitt hår klippt av hemtjänstpersonal.

Temat för konstprojektet och den kommande offentliga utställningen är att uppmärksamma och lyfta andra sommarjobbande ungdomar som i år är parkarbetare, städare och jordgubbsförsäljare. 

– Det är inte alla som jobbar på slottet, säger Tove Brundin som precis har avslutat nionde klass. 

– Det här är som en semester, inflikar Freshte. 

undefined
Freshte Hosseini målar en äldre dam som får sitt hår klippt.

Hon och hennes nya kollegor, Ieva Benita Kubiliute och Felicia Bergman skissar vidare på de affischer som kommer att tryckas och sättas upp runt om i Uppsalas stadskärna från och med den 2 juli. Det är sex gymnasieungdomar som Uppsala kommun har anställt som konstnärer. Ungdomarna har fått i uppdrag att skapa screentryckta affischer från grunden. 

– Om man inte har egna ungdomar så kanske man inte vet att de jobbar också, säger Natasha Dahnberg som är intendent och ansvarig för konstpedagogiken vid Uppsala konstmuseum.

I rummet intill står Colin Engman och Paul Ekiah Dadze. På golvet ligger högar av pappersremsor. De har ägnat dagen åt att klippa till papper till rätt storlek. 

undefined
Paul Ekiah Dadze och Colin Engman skär papper så att de ska bli i rätt storlek för att passa affischhållarna. Sedan ska konstnären Gijs Weijer lära dem hur man gör screentryck.

Colin och Paul har också börjat montera den hemmabyggda tryckpressen. 

Den här delen av projektet leds av konstnären Gijs Weijer som har lång erfarenhet av screentryck. Gijs visar hur processen kommer att gå till, och berättar att de kommer att använda en särskild utomhusfärg när det blir dags för tryck. 

Gijs Weijer visar att man, för att göra screentryck, behöver ett par särskilda UV-lampor, färger och en speciell ram. Alla affischer kommer att vara handtryckta av ungdomarna.  

Colin Engman har precis gått ut nionde klass. Han är inte säker på vart han ska ta vägen efter sommaren.

– Jag kanske börjar på Jällagymnasiet, säger han.

Paul Ekiah Dadze ska påbörja sitt tredje år på Språkintroduktionsprogrammet efter sommaren. 

– Integrering mellan olika skolor och inriktningar har en pedagogisk poäng, säger Natasha Dahnberg. 

Det är första gången man har just den här typen av sommarjobbssatsning, även om satsningar på sommarjobb har gjorts tidigare. 

– Men det har varit svårt att hitta vettiga arbetsuppgifter tidigare år eftersom Uppsala konstmuseum är en så speciell arbetsplats. I år tänkte vi att de ska få jobba som konstnärer, säger Natasha. 

undefined
Skisser på det som, i färdigt stadium, kommer att hänga runt om i Uppsalas stadskärna.

Sommarjobbet som konstnär genererar samma lön som för till exempel en sommarjobbande parkarbetare.

– Det är intressant hur vi värderar arbete, och vilket typ av arbete. Det finns en kulturpolitisk dimension i detta, säger Natasha. 

De sex sommarjobbande konstnärerna jobbade sin första dag måndagen den 14 juni och kommer att arbeta i sammanlagt tre veckor.                                                   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!