Den senaste veckan har orden "avbokat", "inställt" och "framflyttat" kommit till flitig användning i kulturlivet. Sten Bernhardsson håller med om att situationen är exceptionell och mycket svår, inte minst för kulturens utövare.
– Samhället är paralyserat just nu. Kulturarbetares möjligheter till försörjning försvinner, publiken undrar om det någonsin kommer att ordnas konserter eller teaterföreställningar igen. Förhoppningsvis släpper paniken greppet om oss successivt. Vi måste ju tro att allt blir som vanligt en dag, säger Sten Bernhardsson.
Han ser coronakrisen som en bra möjlighet att på allvar lansera digitala lösningar på kulturområdet.
– Mycket av kulturutbudet bygger ju traditionellt på upplevelser i realtid och på plats. När det nu inte går att samla många människor i en lokal får man tänka i nya banor. Jag vänder mig mot tendensen att reflexmässigt ställa in arrangemang i stället för att fundera över en digital lösning.
Som kommunens högste tjänsteman inom kulturförvaltningen tycker Sten Bernhardsson att organisationen redan kommit långt i konsten att tänka utanför boxen.
– Kulturskolan utreder möjligheterna till distansundervisning via webben, på biblioteket pratar man om att streama temakvällar och författarsamtal, och på konstmuseet kan det bli digitala visningar av utställningar, berättar Sten Bernhardsson.
Ett sådant exempel är samtalet mellan journalisterna och författarna Ellinor Skagegård och Matilda Gustavsson (som i DN skrev reportaget om Kulturprofilens övergrepp och senare gav ut boken "Klubben") på Stadsbiblioteket 23 mars. På grund av coronaläget sker samtalet utan publik, däremot filmas det och läggs ut på Bibliotek Uppsalas sajt.
Och redan på lördag 21 mars kan man via webben se och höra den estländska dragspelaren Tuulikki Bartosiks konsert på Uppsala konstmuseum. Då är även publik på plats välkommen. Men det går alltså också att följa konserten via konstmuseets Facebooksida.
Sammantaget ser Sten Bernhardsson dagens läge som ett incitament för digitala lösningar. Han tror på en fortsatt utveckling även sedan pandemin ebbat ut.
– Jag ser ingen motsättning mellan att använda digitala verktyg och upplevelser på plats i nuet. Att exempelvis fortsätta med digitala konstvisningar även efter coronakrisen skulle ju enbart stärka konstens ställning, säger Sten Bernhardsson.