Artisterna summerar pandemiåret: "Som ett vakuum"

Konsert efter konsert ställdes in förra året och musikbranschen har förlorat miljarder. Uppsalas musikprofiler har inte suttit sysslolösa för det. "Vi har tagit tillfället i akt och gjort tre separata projekt", säger Anders Ljunggren från Trummor & Orgel.

Uppsala-artisten Henry Bowers har jobbat på en ny skiva under 2020.

Uppsala-artisten Henry Bowers har jobbat på en ny skiva under 2020.

Foto: Markus Lundqvist

Kultur2021-01-31 06:54

Sveriges musikbransch uppges förlora 7,2 miljarder på pandemin, enligt en undersökning av organisationen Musiksverige. Förlusten beror huvudsakligen på inställda konserter. Ett band som närmar sig ett helt år utan liveframträdande är Uppsaladuon Trummor & Orgel. Senast de stod på scen var 15 februari 2020, och ett års uppehåll tillhör inte vanligheten.

– Det är nog det längsta avbrottet vi haft i vår karriär faktiskt, säger Anders Ljunggren från Trummor & Orgel.

I november 2020 var en spelning på Katalin inbokad, med 50 personer i publiken. Nu är nytt datum 20 mars 2021, preliminärt. Att vara borta från publiken är jobbigt, menar Anders Ljunggren.

– Man tappar kontakten med det hela, det blir som ett vakuum. Vi funkar inte riktigt så att vi vill ha likes och klicks, vi vill få feedback genom att träffa publiken.

Flera spelningar var planerade för bandet, som aldrig blev av. I stället gick de in i studion. 

– Vi försöker ta vara på tiden och spelar in för att upprätthålla en regelbundenhet att ses och göra musik, berättar Anders Ljunggren.

Även E-type har fått ställa in. Ett 40-tal av hans konserter påverkades ifjol. Senaste gången han uppträdde live var i mars 2020. Han tror att saker och ting kommer gå tillbaka till det vanliga till slut, men än är vi inte där. 

– Jag ser ju en massa reklam för festivaler i juni och juli, och jag tänker "att de vågar!". Jag ser inte att de blir av, säger han. 

Det nyblivna överskottet av tid använder E-type till att spela in ny musik. 

– Jag sätter mig i studion och spelar in en rockskiva. Nu har det plötsligt funnits tid för sånt. Det glädjer mig i själen. 

En annan musiker som spelat in nytt under pandemiåret är Henry Bowers. Några klassiska spelningar med publik hann aldrig göras under 2020. Istället har det blivit digitala lösningar, både som artist och konferencier. Ett nytt album har också hunnit skrivas under året.

– Man har ju mer tid till sånt när man inte flänger runt på spelningar, säger Henry Bowers.

Den ekonomiska förlusten löste Henry Bowers genom att jobba med översättning av tv-program. Någonting han tidigare gjort sporadiskt, men nu kunde lägga mycket tid på. Det är istället avsaknaden av publikkontakt och att stå på scen som känns tråkigt.

– Man tappar live-rutinen, det kommer ta ett tag innan man är helt tillbaka och bekväm på scenen, säger han. 

Henry Bowers har under 2020 också hunnit släppa en skiva med sin supergrupp The Dishonest Few. Skivan Dishonesty Prevails släpptes i september förra året och nominerades till Årets album av Kingsize Magasine. 

Andreas Lundstedt, känd från Alcazar, hade hoppats att 2020 skulle bli ett riktigt show-år. Han hade en roll i musikalen Saturday night fever, som fick skjutas upp. Istället började han skriva en egen show, en hyllning till artisten George Michael. Även denna fick skjutas upp. Andreas Lundstedt accepterar och respekterar att föreställningar måste ställas in, men tror på ett ljus i tunneln. 

– Folk har kanske sett mig som naiv, men de får de väl tycka. Men jag tror det blir av, säger han. 

Likt många andra artister just nu är det publiken han saknar mest. Han längtar efter att få se folk dansa och vara glada.

– Den energin går knappt att förklara, det är därför man står på scen, säger han. 

Personerna bakom namnen

  E-type heter egentligen Martin Erikson. Född i Uppsala men numera bosatt i Stockholm. 

  Trummor & Orgel består av bröderna Staffan och Anders Ljunggren. Bott i Uppsala sedan tidigt 2000-tal. Staffan spelar trummor och Anders spelar orgel. 

  Henry Bowers heter egentligen Nils Jansson. Uppsalamusikern har gjort sig känd för både poetry slam och musik.

  Andreas Lundstedt, känd som en del av nu nedlagda discogruppen Alcazar. Uppvuxen i Knivsta men bor nu i Grekland. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!