Det blir ingen vandring genom ett septembervackert Uppsala under Kulturnatten, inget stopp för att ta något att äta, för att sedan släntra vidare till författarstafetten och nästa konsthappening. Besökarna får bänka sig hemma i sina soffor och svänga loss till Uppsalamusiker med datorn i knät.
– Vi vill visa att kulturen fortfarande finns trots coronakrisen, vi tar hem kulturen till besökarna i stället för att besökarna tar sig till kulturen, säger Malin Lejskog, ansvarig projektledare för Kulturnatten på Destination Uppsala.
I programmet utlovas 150 olika inslag från 90 olika arrangörer. Var och en ansvarar för sitt eget digitala framförande. En del utövare har valt att avstå från att delta för att de inte tycker det fungerar. Vanligtvis finns cirka 200 inblandade mot årets 90. Destination Uppsalas uppdrag är endast att samordna programpunkterna.
– Vi erbjöd en inspelningsscen för några veckor sedan för arrangörerna att spela in sina program men många tackade nej. Vi har även lagt upp länkar till tips och trix inför digitala visningar. Men själva omställningen från att spela in en sändning till att sända live är inte så stor som man tror från början, säger hon.
En hel del av programpunkterna är förinspelade. De läggs upp klockan 10 och finns sedan som länk att klicka in sig på fram till och med midnatt. Det gör att besökarna kan gå in på vissa programpunkter när som helst under dagen.
– Vi hoppas att 2020 kan vara året som besökare som någon gång gått ifrån en Kulturnatt med känslan av att man missat något, ska se en chans att delta i flera saker. Man kan pussla ihop sitt eget program lättare jämfört med ett vanligt år, säger Malin Lejskog.
Bland punkterna finns till exempel guidade turer till gömda ställen i Domkyrkan, till tornkrönen, spirornas översta del som håller på att restaureras. Det bjuds på skaparverkstad, quiz och musikinslag. Den traditionella eldshowen framförs av Uppsala Waldorfskola, körstafetten och författarstafetten äger som vanligt rum i Missionskyrkan och sänds digitalt därifrån. Det bjuds på boliviansk dans, brasiliansk samba och argentinsk tango.
Inne på Uppsala Konsert och Kongress byggs en scen upp för livesändningar. Därifrån inleds Kulturnatten med ett samtal om kulturens och demokratins ställning i världen under pandemin. Martin Schibbye, journalist och författare, Kholod Saghir, konstnärlig ledare för Uppsala internationella litteraturfestival, och Annika Ben David, ambassadör för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer på Utrikesdepartementet, finns bland gästerna. Även Sveriges kulturminister Amanda Lind (MP), besöker livescenen för ett samtal med Linda Eskilsson (MP), ordförande i kulturnämnden i Uppsala kommun, ett samtal om kulturen i Sverige efter corona.
Går det verkligen att locka publik digitalt?
– Det får vi se, vi hoppas och tror det. Vi har ett brett program med många deltagare och alla deltagare hjälps åt att sprida sina programpunkter. Men det är klart, det kan aldrig bli samma sak som en fysisk Kulturnatt. Detta år kan vi nå ut till en bredare publik, även nationellt, kanske kan det locka flera att besöka oss nästa år, säger Linda Eskilsson (MP), ordförande i kulturnämnden.
Kulturnatten drar i gång klockan 10. Studiosändningen inleds klockan 12 med invigning två timmar senare klockan 14.