"Aggressiviteten förvånade oss"

Domkyrkans körledare Margareta Raab hade väntat sig reaktioner på luciafirandet i SVT, men är förvånad över aggressiviteten.

17 december 2012 14:32

Uppsalas luciafirande i Domkyrkan förra veckan väckte många känslor, inte minst på sociala medier. Domkyrkans körledare Margareta Raab hade väntat sig reaktioner men är förvånad över aggressiviteten.

När SVT sände sin traditionsenliga Luciakonsert från Uppsala domkyrka i torsdags bjöd man in Uppsalarapparna Rawa och LX som gäster. Det blev ett par minuters rapinslag i en annars traditionell luciakonsert med Domkyrkans flick- och gosskör. Konserten efterföljdes av en twitterstorm som sedan spred sig till andra medier där folk upprördes av initiativet att blanda lucia med rap.
– Det var inte min idé och jag fattade inte heller beslutet men det godkändes av domprosten och alla vi som medverkade var helt med på det. Även jag tycker att lucia är något väldigt traditionellt och jag hade nog inte själv kommit på idén att ta in rap, men nu kommer jag att bjuda in dem till kyrkan igen, säger körledaren Margareta Raab.

Hon tycker att samarbetet med Rawa och LX fungerade mycket bra, och att deras medverkan fick en stor betydelse för kören. Att rapinslagen skulle väcka reaktioner var väntat. Men inte att det skulle få denna omfattning.
– Jag är förvånad. Eller egentligen inte. Vi förväntade oss reaktioner men inte att de skulle bli så här stora och så aggressiva. Det har inte plockats bort något av traditionen, bara lagts till en annan dimension på ett par minuter.
– För oss är det helt självklart att få plats med olika kulturer i Sveriges rikshelgedom. Vi är till för alla människor i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ellinor Skagegård