Widmarks nya projekt: en långfilm

Uppsalamusikern Anders Widmark antydde för UNT i våras att han hade något stort på gång. Nu avslöjar han vad hemlighetsmakeriet kretsade kring – en musikalfilm med tydlig Uppsalakoppling.

12 november 2018 16:30

"A Music Story" går upp på FiImstadens (SF:s) biografer sommaren 2019 enligt planerna. Anders Widmark står för manus och musik plus att han har regisserat tillsammans med Anna Maria Hutri och Roger Westberg. Widmark har också en stor roll i filmen.

– Handlingen kretsar kring den tioåriga flickan Moa som vill jobba med musik i likhet med sin pappa, en pianist vid namn Anton Widebeck. Han får sparken från tv-programmet "Väder vi minns" och stöttas av dottern som har en plan för framtiden, berättar Anders Widmark.

Han beskriver filmen som en musikal för barn mellan 8 och 108 år. Den kan ses som en berättelse om att gå sin egen väg oavsett vad omgivningen tycker. Men filmen handlar också om relationen mellan Moa och hennes pappa Anton, som alltså spelas av Anders Widmark.

Dottern spelas av tolvåriga Uppsalabon Victoria Rönnefall, känd från bland annat talangtävlingar och tv-framträdanden. Hon är redan en driven sångerska vilket hon visar i filmen.

I rollistan finns också bland andra Helen Sjöholm, Claes Malmberg, Jan Malmsjö och Ace Wilder.

Inspelningarna började redan 2016 och avslutades först nyligen. Nu återstår så kallad postproduktion innan allt är klart.

– Filmen utspelar sig i Uppsala. Vi har filmat en hel del exteriörscener här i stan, alla Uppsalabor kommer att känna igen sig.

För Anders Widmark var det en ny erfarenhet att agera framför kameran.

– När dramaturgen satte tänderna i manuset stod det klart att min roll behövde byggas ut. Så jag var helt enkelt tvungen att vara med mer än jag tänkt från början. Men det har varit kul även om jag inte har några skådespelarambitioner egentligen.

Musiken, som producerats av Daniel Palm, har förstås en framträdande plats i filmen. Precis som i en musikal är sång- och musiknumren integrerade i handlingen och avsedda att föra den framåt.

– Musiken bär mitt signum. Det är ett antal poplåtar som jag kan stå för plus åtminstone ett pampigt musikalnummer som Helen gör, berättar Anders Widmark.

Titeln bestämdes till "A Music Story" bland annat eftersom de flesta av sångerna har engelsk text, enligt Widmark.

– Åtta av låtarna sjungs på engelska, två på svenska. Tanken är också att vi ska kunna nå ut utanför Sveriges gränser.

Bakom produktionen står dels Anders Widmarks och hans fru Maria Wandes bolag, dels Fundament Film Stockholm. Det senare bolaget har producerat tv-serier och filmer som "30 grader i februari", "Skumtimmen" och "Prästen i paradiset".

<p>Anders Widmark</p>

Född: 1963 i Uppsala.
Bor: I Uppsala.
Karriär: Pianist och kompositör med massor av album, artistsamarbeten och utmärkelser sedan genombrottet för nära 30 år sedan.
Grammisar: Två. En för Årets visa 2003, en för Årets klassiska 2009.
Aktuell: Filmen " A Music Story" med premiär 2019.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner