Wahldén inleder bokhösten

Hösten är här och med den en stor bokskörd från lokala författare. UNT Kultur har pratat med Christina Wahldén som är aktuell med inte mindre än tre böcker.

17 augusti 1916 10:33

Under de första höstmånaderna regnar det böcker över kulturredaktionen. Och Uppsalaförfattarna har många spännande titlar på gång. Den nu 85-åriga Elsie Johansson ger ut sin självbiografi, Ola Larsmo berättar om den svenska slummen i Swede Hollow och Alva Dahl nördar ner sig i skiljetecken. Den enda trippelaktuella författaren är dock Christina Wahldén.

– Det verkar nog knäppare än vad det är. Böckerna är förstås inte skrivna samtidigt och det är mest en slump att allt släpps nu. Det som ändå gör det möjligt är att det är böcker för tre olika åldersgrupper: en för vuxna, en för unga vuxna och en som vänder sig till barn.

Men det är inte bara åldersmässigt som böckerna skiljer sig åt, de behandlar också vitt skilda teman. Tyngst är ovanligt nog barnboken, ”Du är modigast”, som handlar om en 12-årig cancersjuk pojke och hans tillvaro i ovisshet på sjukhuset. Och Christina Wahldén vet vad hon skriver om; för några år sedan var ett av hennes egna barn allvarligt sjukt.

– Boken är helt fiktiv men jag har lånat miljön. Varje år får drygt 300 barn någon typ av cancerdiagnos och alla de har syskon, klasskompisar och föräldrar. Så det är ganska många människor som berörs.

Det är inte första gånger hon vänder sig till barn och unga med ämnen som det annars kan vara svårt att prata om. Hon har tidigare skildrat bland annat våldtäkter och sexuella övergrepp.

– Men det var svårare att skriva om något som drabbat en person som man själv står nära. Att ens barn blir sjukt är varje förälders skräck. Man är helt maktlös. Ska jag vara krass så var detta kanske ett sätt att bearbeta det som hände, och jag har bett om lov för att få skriva den här boken. I bästa fall kan det här vara en tröst för andra som går igenom samma sak.

Och med tanke på ämnesvalet kan det kanske vara skönt med flera olika bokprojekt att hoppa mellan, även om hon beskriver sin vuxenroman, ”Drottningen av Tiveden och Henrik Engelskman”, som ”den mest uppbrutna och krävande text” hon någonsin skrivit. Den handlar om Constantia, en verklig historisk person som var en så kallad en frillodotter, en oäkta dotter till kung Erik XIV.

– Som alltid med kvinnor i historien så vet man inte så mycket om dem. Med om Constantia vet man ändå en del saker, som när hon var född, vem hon var gift med, och att hon under en lång tid levde på Nyköpingshus där hon var hovdam hos sin pappas halvbror, hertig Karl.

Flera av scenerna utspelas i Uppsala, bland annat inne i Domkyrkan och på Slottet. Constantia var gift med engelsmannen Henry, och han har lämnat efter sig en dagbok med egna illustrationer från sina resor. Denna går att beskåda på Carolina Rediviva, och var till hjälp för Christina Wahldén i arbetet med romanen. Men vem var då denna Constantia?

– Hon var en ganska besvärlig människa med ett krångligt liv – mycket bråk och lite pengar. Och jag har valt att läsa in att hon hade fått en del av sin pappas psykiska ohälsa.

Även om ämnet inte ligger Christina Wahldén nära på samma sätt som i ”Du är modigast”, finns faktiskt också här en personlig koppling.

– Att jag hittade Constantia överhuvudtaget var tack vare min svärmor som släktforskar. Den lilla twist som finns är att jag, om vi ska tro kyrkböckerna, skulle vara släkt med den här tanten 14 generationer bort.

I augusti släpps också ungdomsromanen ”Guldgrävarna”, fortsättningen på förra årets steampunk-bok ”Fripassageraren”.

Fakta Bokhösten Fler böcker från Uppsalaförfattare:

”Swede Hollow” av Ola Larsmo, Bonniers, september

”Riktiga Elsie” av Elsie Johansson, Bonniers, september

”Nortons filosofiska memoarer” av Håkan Nesser, Brombergs, september

”Interpunktion – om skiljetecken och textens nyanser” av Alva Dahl, Morfem , september

”Visuell drog – om barn, unga och nätporr” av Maria Ahlin och Ulrica Stigberg, Kalla kulor, september

”På spaning efter det nya Indien” av Henrik Sundbom, Timbro förlag, augusti

”Innan lyktorna slocknar” av Mattias Lönnebo, Verbum, september

”Eldstekel” av Krister Gustavsson, Lejd

”Fredens diplomater” av Peter Wallensteen och Isak Svensson, Santerus

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!