Videokonst på Konserthuset

Uppsala konstmuseum och Konserthuset fortsätter sitt samarbete under våren. Nu ställer museet ut ett av sina videoverk i konserthuslokalerna.

23 februari 1916 15:41

Det är Johan Thurfjells videoverk "Tassemarken" som nu ställs ut på Konserthuset. Tidigare har Konserthuset gästat Uppsala konstmuseum med två konserter, i januari med Jukka Rintamäki och senast med musikersamarbetet Transformation. "Tassemarken" är ursprungligen en del av utställningen "Suecia contemporare", där tolv svenska konstnärer fick tolka det samtida Sverige i ljuset av 1600-talsplanschverket "Suecia antiqua et hodierna".

– Rent estetiskt är jag väldigt förtjust i den här sortens gamla kopparstick och planscher. Efter att ha studerat originalverken slog det mig hur de nästan bara visar torg, hus och slott, inte den natur som faktiskt utgör 99 procent av Sveriges yta, säger Johan Thurfjell.

"Tassemarken" är ett resultat av ett gediget klipp och klistra-arbete, där Johan Thurfjell systematiskt klippt bort alla spår av människor och bebyggelse i de gamla planscherna, för att sedan animera samman en virtuell resa genom ett öde landskap.

– Genom att arbeta med rörelse har jag sökt skapa en tredimensionalitet i bilderna, som att man faktiskt reser genom dem när man ser dem. Och så slutar jag resan i Uppsala – filmen slutar precis bakom slottet där hela staden tornar upp sig bakom.

Hur känns det då att ställa ut i en miljö, där vanligtvis annat än konst står i fokus?

– Roligt! Att få ut sin konst på ett sätt som gör att många får ta del av den är bara positivt.

"Tassemarken" ställs ut på Konserthuset 27 februari till 1 maj.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!