Vem kan svara om Dawit Isaak?

I dag firas pressfriheten över hela världen. Anisur Rahman har frågor kring fängslade svenske medborgaren Dawit Isaak att ställa till Margot Wallström.

3 maj 2019 15:00

Varje år är 3 maj ett datum där de grundläggande principerna om pressfrihet firas. World Press Freedom Day proklamerades av FN 1993.

I dag är det 3 maj och då vill jag gärna påminna er om att eritreansk-svenska medborgaren Dawit Isaak (f. 1964) fängslades i slutet av 2001, i samband med att Eritreas president, Isaias Afeworki, slog ned på den dåvarande pressfriheten i landet. Ännu har han inte blivit formellt anklagad för något, än mindre fått en rättegång. Vare sig Dawits familj, svenska myndigheter eller internationellt verksamma människorättsorganisationer har fått träffa honom. I april 2002 togs han in på sjukhus. I dag är det över 18 år sedan vår kollega Dawit Isaak hamnade i fängelse. Vi vet fortfarande inte om han lever eller inte. Men vi kan inte sluta att komma ihåg honom och kämpa för hans frihet.

Både Sverige och EU har kämpat mycket för att frige Dawit Isaak. Men resultatet är fortfarande noll. Vi har producerat film, spelat teater, skrivit artiklar, ordnat manifestationer. Vi har arbetat för Dawit och eventuellt har vi skapat egna plattformar och egna uppdrag.

3 maj är ett datum att uppmuntra och utveckla initiativ till förmån för pressfrihet och att bedöma pressfrihetens tillstånd över hela världen. Därför vill jag gärna påminna er om att vår kollega som är svensk medborgare sitter i fängelse sedan 18 år.

3 maj verkar som påminnelse för regeringarna om behovet av att respektera sitt engagemang för pressfrihet och är också en dag för reflektion bland mediepersonal om frågor om pressfrihet. Det är också en minnesdag för de journalister som förlorade sina liv i strävan efter en historia. Dawit sitter i fängelse sedan 2002. Under tiden har Sverige haft 5 mandatperioder och alla utrikesministrar har uttalat sig positivt när de fått frågor om Dawit. Men resultatet har alltid varit noll, och jag har en enkel fråga: Lever Dawit fortfarande eller inte? Vad är adressen till fängelset där vår Dawit sitter fängslad?

Vem kan svara på det? Vi har många frågor och tankar. Vi vore tacksamma mot dig, utrikesminister Margot Wallström, om du kunde svara bara på en fråga: Lever Dawit Isaak?

Sverige har en jättebra och lång tradition av effektiv diplomati, till exempel Dag Hammarskjöld, men också flera andra. Jag vill påminna er om att Dag Hammarskjöld kunde befria poeten Ezra Pound från fängelset i USA efter andra världskriget. Om Dag Hammarskjöld kunde, varför kan inte nutida politiker och diplomater göra det?

Hur många år ska vi arbeta för Dawit och skapa egna plattformar? Det har redan gått 18 år. Ska det bli decennier efter decennier? 100 år? Jag har mängder av frågor kring kära Dawit. Vem kan svara på dessa? Utrikesministern Margot Wallström? Eller någon annan?

Världsdagen för pressfrihet

Proklamerades av FN:s generalförsanling 1993, för att påminna regeringar i länder världen om deras skyldighet att genomföra och upprätthålla pressfrihet, enligt artikel 19 i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. På pressfrihetsdagen hedras också de uppoffringar som gjorts runtom i världen för pressfriheten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anisur Rahman