Uppsalatrio vinnare på galan

Uppsalabandet Haerdsmaelta tog hem kategorin Årets nykomling på helgens Manifestgala på Nalen i Stockholm. För bandet kom utmärkelsen som en stor överraskning.

18 februari 2019 10:45

Trion Magnus Åberg, Patrik Sporrong och Anders Björk gladdes åt nomineringen tidigare i år men trodde inte att det skulle räcka hela vägen.

– Nej, vi satt där längst bak i lokalen och småpratade när vi plötsligt hörde vårt namn ropas upp. Jättekul naturligtvis, men vi hade ju inte förberett något tacktal precis. Vi trodde nog att vår musik skulle betraktas som lite för skev och konstig för att vinna. Och de andra nominerade banden hade ju många fler strömningar på Spotify, säger Patrik Sporrong.

Juryns motivering lyder: "Med enkla medel och en rejäl skopa attityd, skapar Haerdsmaelta vassa popmelodier som framförs med massor av energi."

– Det känns som en bra beskrivning av vår musik. Vi startade bandet för vårt eget nöjes skull och trodde inte att musiken skulle intressera så värst många utanför kretsen av "närmast sörjande". Men vi har nått ut och det visar att det finns en efterfrågan på alternativ rock, säger Patrik Sporrong och nämner framgångar för band som Viagra boys och Pig Eyes.

På de tre år som gått sedan Haerdsmaelta startades har de hunnit släppa tre ep:s med ett halvdussin låtar på var och en.

– Vi skriver på nytt material igen och har åtminstone en spelning i Uppsala inplanerad. Den 23 mars spelar vi på Kulturhuset Femman i Boländerna med banden Stiu nu Stiu och NEJ.

Manifestgalan tillkom i början på 2000-talet på initiativ från SOM (Svenska Oberoende Musikproducenter), en ideell förening med omrking 300 oberoende skivbolag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner