Uppsalaskådis i Bokstavslandet

Katharina Cohen har en huvudroll i en stor lässatsning för barn i tv. Första delen av Livet i Bokstavslandet sänds i Barnkanalen under torsdagskvällen.

7 november 2013 08:00

Bokstävernas, läsningens och skrivandets mysterier ska förmedlas med sång, dans, humor och kunskap i programmet Livet i Bokstavslandet som ska sändas i sexton delar. Det är den första och största produktionen i den läs- och skrivsatsning som UR, Utbildningsradion, nu drar i gång. Programmet bygger på sketcher och är riktat till barn som håller på att lära sig läsa.

Katharina Cohen är en av fyra skådespelare som är med. Hon håller annars på att repetera titelrollen i familjeföreställningen Pinocchio på Uppsala stadsteater och vi träffas i teaterfoajén under en repetitionspaus.
– Karaktärerna i Livet i Bokstavslandet är byggda utifrån hur sitcoms, tv-komedier, skrivs. Jag är "Goofball", lite av en klantig och snäll clown, i allt jag gör, berättar Katharina Cohen medan hon tuggar på sin lunchmacka.

Det innebär också att hon har flera rollfigurer som hon gestaltar. Till exempel spelar hon ordläkaren doktor Flax och Bokstavsbutikens föreståndare.

Björn Kjellman är kvartettens ”Stick”, den ordentlige. Omid Khansari är ”Big mouth” som tror sig veta allt och Emma Molin har rollen av ”Wisecracker”, den som skämtar och vitsar om allt. De fyra ska som showartister på Bokstavsteatern i varje avsnitt slita med att få ihop ett finalnummer om bokstäver. Patrik Sundström och Pelle Helmstein har skrivit manus.

Det är kanske oundvikligt att jämföra programidén med SVT:s Fem myror är fler än fyra elefanter, programmet som lärt generationer av barn bokstäver och begrepp. Men Katharina Cohen menar att de inte har alls har plagierat det och snarare att det kanske borde göras ännu fler program som handlar om lärande.
– Livet i Bokstavslandet har ett något fräschare genustänk. Här blir det inga kärleksförvecklingar mellan oss fyra, utan alla är kompisar med lika värde. Emma och jag får vara roliga på samma villkor som Björn och Omid, säger Katharina Cohen.

Hon tycker det är extra roligt att UR har satsat så stort på Livet i Bokstavslandet.
– Tänk, vi fick åka till Malmö och spela in sångnummer tillsammans med Timbuktus band Damn och Anna Vnuk har gjort koreografi. De har också lagt ned ett otroligt förarbete med lärare och pedagoger. För vår del har det varit lite speciellt att ta in inlärningsmomenten bland skådespeleriet.

Hon demonstrerar blixtsnabbt en skojscen som liksom saktas ner till lugnare men likafullt expressivt ljudande av bokstäver. Ordet hon bokstaverar är k-ä-r-l-e-k. För att sedan lika snabbt slå om till kvickheter och bus igen.

Katharina Cohen

Född: 1975 i Amsterdam

Yrke: Skådespelare

Bor: I Stockholm

Familj: Man och tre barn.

Utbildning: Teaterhögskolan i Stockholm.

Medverkat i (urval): Glappet, Järnvägshotellet, Tusen gånger starkare, Björnes magasin i SVT. Varit med i Tre systrar på Uppsala stadsteater. Roller på Stockholms stadsteater och på Unga Klara.

Aktuell: Medverkar i Livet i Bokstavslandet i SVT, har titelrollen i Pinocchio på Uppsala stadsteater, premiär i december.

Personligt boktips: Boktjuven av Markus Zusak. Den är helt magisk!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!