Logga in

Owe Thörnqvist sjunger ”Dagny kom hit och spill,” på Skansen 1983.

Uppsalaservitrisen som blev schlager

Vem var servitrisen Dagny? Det är en gåta, men upphovsmannen till låten, Owe Thörnqvist, berättar om att det var många söta flickor som serverade på Café 7:an på Bredgränd 7 när han var tonåring i Uppsala.

”Inte visste vi va kärlek var,

förr n lilla Dagny kom till stan.

Nu sitter vi där och doppar skorporna,

på kafe sjuan hela dan

Och alla så ropar vi i kör att

Dagny kom hit och spill

Å – å – å Dagny fem droppar till.

Hör hur mitt hjärta sjunger tradilill”

Owe Thörnqvist föddes i Uppsala 1929 och växte upp i Luthagen. Han började skriva låtar redan på 1950-talet, en tid då han spelade rock på svenska och var med i Rune Eks lokalrevyer i Uppsala.

– Café 7:an låg där Radio Uppland ligger idag. Jag tränade ju boxning ett stenkast därifrån, på ”Bluffen” som låg där Stadshuset ligger idag. I samma hus spelade jag vibrafon om kvällarna. Hela huset var nästan förbjudet för oss gymnasister, berättar Owe Thörnqvist.

– Rektorn sa att ”nu får Thörnqvist välja mellan vibrafonen, boxningen och studierna". Även om jag sålde vibrafonen till Lars Erstrand, som kom att bli världsberömd vibrafonist, så valde jag ändå till slut musiken. Men jag läste humaniora i Uppsala också. då tänkte jag att jag skulle bli något inom psykologin eller filosofin, men det blev ju inte så.

Säger artisten som håller på att planera ännu en turné lagom till 90-årsdagen. Han kommer till Konserthuset i Uppsala 31 mars.

Owe Thörnqvist gav ut låten på en EP 1958 och flera artister har gjort inspelningar av den. Lalla Hansson klättrade exempelvis på Svensktoppen med ”Dagny” 1973.

Låten om caféservitrisen Dagny lever vidare inte minst i nationernas och Skansens allsångshäften.