Uppsalakör tar sig an Edith Södergran

Försommaren är en körig tid för både sångare och publik. I helgen är det åter dags för ett antal konserter, där Uppsala Vokalensembles framträdande sticker ut lite extra.

8 juni 2018 07:00

Uppsala Vokalensemble framträder tillsammans med spelmanskvinnan Josefina Paulson i Örbyhus slotts orangeri på söndag 10 juni. Under rubriken ”Ljusfälten” döljer sig bland annat två uruppföranden av verk skrivna av tonsättaren Matthew Peterson. Den 33-årige amerikanen bor sedan tio år i Sverige och har skrivit mängder med verk för bland annat orkester och kör.

– Från början beställde vi verket ”Dikter” som är en svit med flera satser. För att möjliggöra det projektet har vi fått pengar från Statens kulturråd, berättar Sofia Ågren, körens dirigent.

När hon nämnde för Matthew Peterson att kören bjudit in nyckelharpisten Josefina Paulson till konserten så skrev han även ett stycke för kör och nyckelharpa, en tonsättning av Edith Södergrans dikt ”Sommar i bergen”.

– Det stycket fick vi som en bonus, säger Sofia Ågren.

Även det större verket ”Dikter” utgörs av tonsättningar av Edith Södergrans dikter. Sofia Ågren karakteriserar musiken som mycket vacker och uttrycksfull.

– Precis som Edith Södergrans dikter ständigt varierar i uttryck och känsla så skiftar också musiken. Södergran pendlar mellan starka känslor, från eufori till depression, och hennes texter kan vara både introverta och extroverta. Det har Matthew Peterson verkligen lyckats fånga musikaliskt, säger Sofia Ågren.

Handlar det om lättlyssnad musik?

– Ja, det skulle jag nog säga även om det kan variera en del mellan satserna och vilket uttryck det handlar om.

Men konserten rymmer inte bara musik av Matthew Peterson. Den sista av de tonsatta Södergrandikterna heter ”Ljusfälten” och utifrån den titeln har det övriga programmet utformats för att betona den svenska försommarens unika ljus.

– Vi har bland annat plockat in ”Lume” av Andrea Tarrodi, en annan framgångsrik nutida tonsättare. Det blir också en hel del musik som vi gör tillsammans med Josefina Paulson och där det blir utrymme för improvisation. Hugo Alfvéns ”Vallvisa” finns också med, berättar Sofia Ågren.

Det arrangeras förstås fler fina körkonserter i helgen. På lördag 9 juni framträder La Cappella tillsammans med gästande Harmonie Daubringen från Tyskland och Falu Kammarkör i Uppsala missionskyrka. La Cappella tog, som UNT tidigare rapporterat om, storslam vid de internationella tävlingarna i Österrike i början på maj. Lördagens konsert krockar med Uppsala Akademiska Kammarkörs försommarkonsert i Gottsunda kyrka.

Uppsala Vokalensemble

Bildades 1964 som nationskör men är sedan 1980 fristående.

Kören består av cirka 30 sångare och leds av dirigenten Sofia Ågren

Har gett ut flera skivor. I fjol kom den senaste, ”UrVerk – Swedish Contempary”.

Ger sedan åtta år tillbaka konserten ”Rysk jul” i början av januari.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner