Uppsalaförfattare skriver låttexter

Erik Granström, fantasyförfattare från Uppsala, har skrivit låttexterna till gruppen Svavelvinters nya album "Mörkrets tid" som släpps i maj.

8 april 2018 14:00

Vad är det för typ av musik?

– Det är ganska hård metal med både growl och skönsång. Bakom projektet står musikern och låtskrivaren Christian Älvestam, som är intresserad av fantasy och rollspel. Hans band Svavelvinter är uppkallat efter första boken i mitt fantasyepos "Krönikan om den femte konfluxen". Christian klassar låtarna som ”Extreme metal” med melodisk retrokänsla.

Du är ju i vanliga fall författare och rollsspelsskapare. Hur var det att jobba med låttexter?

– Det var en kul utmaning. Jag har skrivit en del sångtexter tidigare, men det var mer som en hobby. Det här var första gången jag skrev texter till ett helt album. Jag har försökt att jobba med stämningar och scener snarare än att berätta en historia. Men allt är hämtat från böckerna i serien. Som titelsången "Mörkrets tid". Den är ett memento mori – en påminnelse om alla ska dö. Jag tänker mig att sången sjungs av en legosoldat som står kvar på slagfältet sedan hans sida segrat. Han sjunger triumferande till de döda, men vet samtidigt att i morgon är det hans tur att dö.

Nu finns dina berättelser i tre format – rollspel, romaner och låttexter. Kan man tänka sig några fler?

– Absolut. Det vore ju kul med en film eller ett tv-spel.

Vad har du själv för förhållande till musik?

– Jag är allätare och lyssnar på det mesta: gamla skilingtryck, klassiskt, rock, hårdrock och nu även metal. Jag skriver alltid med musik på, vilken sort beror på vilken stämning jag är ute efter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner