Uppsalafilmare prisade på Tempofestivalen

I helgen belönades två Uppsalabördiga filmare med priser på Stockholmsbaserade Tempo dokumentärfestival.

14 mars 1916 11:09

Det blev dokumentärfilmaren Ida Lindgren från Björklinge som fick ta emot festivalens kortfilmpris Tempo short award, inklusive en prissumma på 25 000 kronor, för sin film "Kroppen är en ensam plats".

– Jag hade redan räknat med att en annan film skulle vinna, så det blev en väldigt rolig överraskning, säger Ida Lindgren.

I "Kroppen är en ensam plats" kontrasteras experimentella bilder med upplästa utdrag ur läkarjournaler och en ung kvinnas anteckningar, och juryn motiverade sitt beslut bland annat med "Med poetisk rytm rycks vi med en i berättelse om ett ämne som allt för många känner till". Filmen är baserad på Ida Lindgrens egna erfarenheter av ätstörningar.

– Ätstörningar skildras i regel väldigt likriktat och tråkigt, på ett sätt där åskådaren förväntas förfasa sig över tunna kvinnokroppar och där man enbart fortsätter att objektifiera dessa kroppar. Jag ville istället söka gestalta sjukdomens inre värld, säger Ida Lindgren och fortsätter:

– Många har sagt att de tidigare inte förstått sig på sjukdomen och undrat varför folk inte bara äter – men att de efter att ha sett filmen har fått en mycket större förståelse. Att det inte är något man valt själv.

För prispengarna kommer Ida Lindgren att utveckla sitt kommande filmprojekt, också det med unga människor i fokus.

Även Tempofestivalens pitchpris gick till en Uppsalabördig filmare, när Ellen Fiske tillsammans med Joanna Karlberg belönades med 75 000 kronor i utvecklingsstöd för långfilmprojektet "Josefin och Florin". Planen är att under en längre tid följa sexbarnsmamman Josefin och romen Florin, som träffades då Florin satt och tiggde utanför Josefins matbutik och nu gift sig.

– Det känns jätteroligt, verkligen. Vi har precis kommit i gång med filmandet, och kommer att nå en bra bit på de här pengarna, säger Ellen Fiske.

Fakta Ida Lindgren

Född i Uppsala och uppväxt i Björklinge.

Bor och verkar i Stockholm.

Utbildad vid Stockholms dramatiska högskola och Akademin Valand.

Har tidigare bland annat gjort kortfilmerna "Clownmedicin" och "Klosterflickorna".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!