Uppsalabo berättar om sin långa kamp

Så många människor har kämpat för hbtq-personers rättigheter under de senaste 50 åren. Många av dem är inte kända alls, men det borde de vara. Vilka förebilder det finns i podden Queerstory.

19 juli 2019 14:00

Det drar ihop sig till Stockholm Pride, närmare bestämt 29 juli startar festivalen och pågår till 3 augusti. Så vi har tid på oss att lyssna in hbtq-personers berättelser för att bli mer insatta i deras kamp och livsförutsättningar. Poddar är ju som att tjuvkika rakt in i människors liv, fast på lagligt vis. Podden Queerstory är en utmärkt chans att få höra de där berättelserna som inte ens en person med empatiskt överskott kan fantisera fram.

I avsnitt 18 intervjuas Uppsalabon och läkaren Axel Brattberg. Han är beviset för att människan är komplex: Axel Brattberg är både formell, radikal och personlig nästan i samma andetag. Han berättar om hur varm han blev om hjärtat av att läsa en statlig utredning och lycklig av att flytta från Lund till Uppsala som ung student. Genom åren har han engagerat sig i föreningar för homosexuellas kamp och rättigheter, bland annat som styrelsemedlem i RFSU och engagerad i Uppsalas förening för homosexuella. Han ser sitt liv som en räcka av olika ”komma ut”, fast att han i dag är 75 år. Fortfarande är han verksam som läkare och sexolog vid Akademiska sjukhuset. ”Man kan inte få allt”, har han resonerat om att leva utan egna barn.

Bakom podden står Palmer Lydebrant och orsaken är att han vill skapa ett samtalsarkiv med olika hbtq-personer som har förändrat samhället. Just nu finns 21 avsnitt med spännande personporträtt av modiga människor som inte låtit strömmen bestämma riktningen i deras liv.

Poddjakten

Lotta Frithiof letar lyssningsvärda poddar

Podd: Queerstory (finns även en annan podd på engelska med samma titel)

Av: Palmer Lydebrant

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Frithiof