"Uppsala var som en hägring"

"Allt var som en gyllene hägring som jag aldrig riktigt kunde nå, alla snygga studenter och fester. Och så satt jag och David i Gottsunda och spelade kort."

10 januari 2019 12:00

I ett mejl till UNT beskriver artisten Markus Krunegård känslorna bakom tillkomsten av "Åh Uppsala". Sången finns med på hans solodebut-cd "Markusevangeliet" (2007) och är en tillbakablick på hans tillvaro i Uppsala i början på 2000-talet. Vägen hit gick via Viks folkhögskola där han pluggade på musiklinjen runt och blev god vän med David Nygård.

Efter året på Vik flyttade Markus och David in i en tvårumslägenhet i Gottsunda. Det var under den tiden som de två bildade bandet Laakso tillsammans med trummisen Jonatan Nilsson (som ganska snart ersattes av Lars Skoglund) och basisten Mikael Fritz.

– Vi repade på ett däcklager i närheten av moskén i Uppsala, minns Markus Krunegård i sitt Sommarprogram i Sveriges Radio 2016.

Tiden i Uppsala var på det stora hela ingen höjdare om man får tro textraderna i "Åh Uppsala":

Vi bodde i en förort långt bort/

Cyklade i motvind till stan varje dag/

Försökte fixa nya vänner på kvartsrasten/

Men på kvällen var det bara vi igen.

Själv skriver Markus Krunegård i mejlet till UNT så här om sången:

– "Åh Uppsala" är en låt om mitt mindre lyckade försök att komma in i staden Uppsala. Allt var som en gyllene hägring som jag aldrig riktigt kunde nå, alla snygga studenter och fester. Och så satt jag och David i Gottsunda och spelade kort. Romantiskt och deppigt.

Det ska tilläggas att Krunegårds förhållande till Uppsala har normaliserats på senare år.

– Det är en härlig stad, sade han till UNT när han besökte Uppsala under Musikhjälpen i december 2014.

<p>Ny artikelserie</p>

I UNT Kulturs nya artikelserie ”Uppsalalala” lyfter vi fram låtarna som på något sätt handlar om Uppsala, från förr till nu och från smalt till hits.

Tidigare låtar i serien:

Veronica Maggio: 17 år

LöstFolk: Aina älskar reggae

Dimma: Uppsalalala

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner